Maanantai, 8.3.2021 
Vilppu
Sään armoilla

Blogi: Pohjois-Karjala on Suomen lumisimpia alueita – yhdeksän peräkkäistä sadepäivää saa vielä jatkoa

  • Eero Könönen
  • Eero Könönen
Talvisen iltamaiseman kauneutta 17. tammikuuta Reijolasta Talvisen iltamaiseman kauneutta 17. tammikuuta Reijolasta

Kuun puolivälin kipakan pakkaskauden jälkeen on palattu leutoon säätyyppiin, joka on tuonut lumi- ja räntäsadetta jo yhdeksänä peräkkäisenä päivänä.

Lumitöitä on riittänyt, ja kun lämpötila on huidellut pääosin plussan puolella, märän lumen kolaaminen on käynyt mainiosta kuntoilusta. Lunta saadaan lisää loppuviikon aikana, joten lumityöt eivät lopu tähän.

Puut-ovat-saaneet-komean-lumipeitteen-tammikuussa Puut ovat saaneet komean lumipeitteen tammikuussa. Kuva: Eero Könönen

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

{desktop} {/desktop}
{!desktop} {/desktop}

Tammikuun keskilämpötila on hinautunut hiljalleen kuun ensimmäisen puoliskon selvästi tavanomaista alemmista lukemista kohti normaalia. Joensuun lentoaseman keskilämpötila on 26. päivän jälkeen -9,6, joka on täsmälleen normaali vuosien 1981-2010 keskiarvon mukaan.

Myös tammikuun lopusta näyttää tulevan normaalia leudompi, mikä nostaa keskilämpötilan hieman tavanomaista korkeammaksi, mutta se jää kuitenkin kauas vuoden 2020 tammikuun ennätysleudoista lukemista.

Alkuvuoden aikana Ilmatieteen laitos ottaa käyttöön uuden vertailujakson 1991-2020, mikä nostaa erityisesti talvi-, kevät- ja syyskuukausien normaaleja keskilämpötiloja. Kuukaudet ovat lämmenneet viimeisen kymmenen vuoden aikana talvien, keväiden ja syksyjen osalta. Talvien vertailukeskilämpötilojen nousuun vaikuttaa eniten 1980-luvun ja sen kylmien talvien pois jäänti 30 vuoden vertailujaksosta.

Ilomantsissa ja Nurmeksessa 52 sentin lumipeite

Lumipeite on kasvanut yli viikon pyryjen jälkeen kaikkialla maakunnassa. Joensuun seudulla sää on ollut leudointa, mikä on painanut lumipeitettä kasaan.

Millimetri vettä tarkoittaa pakkaskelin aikaan yleensä senttiä lunta. Joensuun Linnunlahdella on satanut kahdeksan päivän (19. – 26.1.) aikana 37,1 milliä, mutta lumipeite oli huventunut pluskelien aikana 26. päivän mittauksessa 32 senttiin, kun se oli ehtinyt käydä jo 39 sentissä.

Lumipeite-oli-36-senttia-Pyhaselan-Reijolassa-23-tammikuuta Lumipeite oli 36 senttiä Pyhäselän Reijolassa 23. tammikuuta

 

Ilomantsin Pötsönvaara ja Nurmeksen Mujejärvi olivat 26. päivän aamuna maakunnan lumisimmat asemat 52 sentin nietoksillaan. Lähelle pääsi myös Ilomantsin Naarva 51 sentillään. Juuan Niemelässä oli lunta 48 senttiä.

Pohjois-Karjala on tammikuun lopulla Suomen lumisimpia alueita. Hieman suurempiin lumensyvyyksiin eli yli 60 senttiin pääsivät 26. tammikuuta Puolangan Paljakka (62 senttiä), Kuusamon Teeriranta (62) ja Enontekiön Näkkälä (60).

Tilastoja

Sademääriä (mm) Pohjois-Karjalassa 19. – 26.1.

Suluissa lumipeite (cm) 26.1.

Juuka Niemelä 38,7 (48)

Nurmes Valtimo 38,0 (38)

Joensuu Linnunlahti 37,1 (32)

Nurmes Mujejärvi 35,5 (52)

Ilomantsi Mekrijärvi 29,7 (35)

Koottu Ilmatieteen laitoksen sääasemien arkistosta

Tilaa Digi-Karjalainen viideksi viikoksi 7,90