Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa

Jääkuikka - Karvion uusi matkailuvaltti

Jääkuikka - Karvion uusi matkailuvaltti


Karvion kanavalla ui ja sukeltelee tällä hetkellä perin harvinainen ja erittäin komea talvivieras, nimittäin jääkuikka. Jääkuikka on arktinen kuikkalaji, joka on Suomessa aina harvinaisuus. Jääkuikkia nähdään arktisen muuton yhteydessä keväisin jonkin verran, syksyllä vähemmän. Kesällä niitä ei täällä tapaa, eikä juuri talvisinkaan.

Linnun löysi Vesa Vestala helmikuun puolivälissä. Jääkuikka on kalastellut ravintoa sillan pohjoispuolen sulassa kaikessa rauhassa jo parisen viikkoa, mutta kenties jo pitempään, ken tietää? Talvihavainnot lajista ovat olleet ilmeisen vähissä, sillä Karvion jääkuikkaa ovat kuukausipinnoja keräävät lintubongarit käyneet ihailemassa Helsingistä asti. Moni sai nyt ruksattua lajista itselleen helmikuun pinnan.

Ja kyllä komistusta on kannattanut käydä katsomassa niidenkin, jotka eivät kummemmin lintupinnoista välitä. Jääkuikka on järviemme tunnuslajia kuikkaa selvästi kookkaampi saman Gavia-suvun lintu lajinimeltään adamsii, kun kotoisan kuikan tieteellinen lajinimi on arctica.

Ja tuo jääkuikan nokka, se vasta iso onkin! Karvion jääkuikan nokan kärki on keltainen, kun se aikuisella jääkuikalla on keltainen kokonaan. Lintu on talvipukuinen, ehkä nuori eli viime kesänä syntynyt, mutta siitä se aikuiseksi toivon mukaan Karvionkin appeiden myötä muuttuu, lähtee ajoissa kotivesilleen ja saa siellä joskus jälkeläisiä.

Nyt jääkuikka tuntuu kuitenkin viihtyvän Heinäveden, jolla on paljon matkailuvaltteja,  kauniissa maisemissa. Matkailuvaltti, tosin ilmeisen väliaikaiseksi jäävä, on näköjään ollut tuo hieno lintukin.

Ne samat kuukausipinnoja keräävät bongarit kun mitä ilmeisimmin tulevat Karvioon taas ensi sunnuntaina, onhan silloin helmikuu vaihtunut maaliskuuksi. Harvalla näistä tulisieluisista lintuharrastajista taitaa jääkuikka maaliskuun pinnalistalta löytyä - vielä.

Eiköhän sunnuntaina Karvion huoltoasemalta ja miksei kaupastakin myydä näille turisteille muutakin kuin polttoainetta kotimatkaa varten. Ja siis jo toistamiseen tänä talvena.