Lauantai, 23.1.2021 
Enni, Enna, Eini
Shakki

Shakkimaailma palaamassa arkeen

  • Karjalainen

Suomen Shakkiliiton hallitus on päättänyt kilpailutoiminnan lähiaikojen linjauksista. Liiton alainen kilpailutoiminta ja tapahtumat voivat jatkua rajoitetusti alle 50 hengen ryhmissä.

Toimintaa pyritään virittämään jälleen, terveysseikat mahdollisimman hyvin huomioiden. Eli kerhoillat ovat jälleen mahdollisia, samoin kilpailujen järjestäminen.

Liiton ohjeita päivitetään tilanteen mukaan. Ohjeet perustuvat olympiakomitean linjauksiin.

 

Puistoshakki avaa

Joensuun shakkikesän

Joensuun Shakkikerho lopetti kerhoiltansa maaliskuussa ja peruutti myös elokuisen 75-vuotisjuhlaturnauksensa.

Keväisin pelattava mestaruusturnaus keskeytyi. Alkuerät ehtivät puoleenväliin ennen poikkeusolojen tuloa.

Tiistaina 30. kesäkuuta ja keskiviikkona 1. heinäkuuta pelattava Pohjois-Karjalan puistoshakkimestaruusturnaus avaa Joensuun kilpailukalenterin.

Puistoshakkia pelataan Joensuun Kuntokeitaan jättilaudoilla ja 15+15 minuutin miettimisajoilla. Turnaus alkaa tiistaina kello 16. Kilpailu on cup-muotoinen niin, että 2,5 miinuspisteellä putoaa jatkosta.

Maanantaina 6. heinäkuuta alkaa JoeSK:n jokakesäinen 15+15 minuutin mestaruusturnaus, joka saa varaslähdön puistoshakkiturnauksen aikana. Puistoshakin luonteeseen kun kuuluu, että kun käytettävissä on vain kaksi lautaa, voi omaa pelaajavuoroaan joutua odottelemaan pitkänkin tovin. Tuolloin voi vaihtaa hetkellisesti pienemmälle laudalle.

Turnauksiin voi ilmoittautua ennakkoon Risto Niemelälle, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Varsinkin puistoshakin osalta ennakkoilmoittautuminen on jopa suositeltavaa.

Kerhoillat alkavat joka maanantai 6. heinäkuuta alkaen Joensuun ev.lut. seurakunnan puutarhakeskuksen kerhotiloissa, Rauhankatu 4.

 

Liigakarsintaa

ensi lauantaina

Viime talven seurajoukkuesarjoista jäi päätöskierros I divisioonassakin pelaamatta. Lohkovoiton ja nousun SM-liigaan ratkaisevat Gambiitti ja Joensuun Shakkikerho ensi lauantaina Vantaalla.

Valitettavasti itärajan kiinni pysyminen ja koronaepidemian jatkuminen Uudellamaalla on heikentänyt JoeSK:n edustusjoukkuetta. Osa venäläisvahvistuksista ja joukkueen riskiryhmäläisistä on jäämässä pois ottelusta.

 

Viikon peli

Huippupelaajien ei ole tarvinnut pitää taukoa korona-aikana, sillä erilaisia rahakkaita on line-turnauksia on järjestetty useitakin.  Lindores Abbey Rapid Challenge -turnauksessa venäläinen nouseva tähti Daniil Dubov on selvinnyt ainakin finaaliin yhdysvaltalaista Hikaru Nakamuraa vastaan. Viikon pelissä hän kukistaa nopeasti kiinalaisen Ding Lirenin. Ding ei 15 minuutin miettimisajalla pelatussa kamppailussa reagoi riittävästi h-sotilaan etenemiseen.

Ding-Dubov, 0-1, 29.5.2020, online-turnaus, englantilainen avaus (A15), kommentit Tapani Mustonen.

1.c4 Rf6 2.g3 c6 3.Lg2 d5 4.Rf3 dxc4 5.O-O Rbd7 6.Ra3 Rb6 7.Dc2 Le6 8.Re5 h5

Valkea on useimmiten estänyt peilikuvasiirrolla 9.h4 mustan sotilaan etenemisen. Ei pelisiirrossakaan ole varsinaisesti mitään vikaa. Jatkossa valkealta vain vaaditaan tarkkoja puolustussiirtoja, joita Ding ei tällä kertaa löydä.

9.Raxc4 Rxc4 10.Rxc4 h4 11.Re5 hxg3 12.hxg3 Dc8 13.Td1 Lh3 14.Lf3 g6 15.b4 Lg7 16.Lb2 Kf8

Mustan kuninkaan siirto estää sen, ettei valkea voi iskeä c6:een. Kuninkaalle f8-ruutu on tällä kertaa oikein hyvä ruutu.

17.a4 Rh7 18.b5?

Löysä siirto, tasa-aseman pitäisi 18.Dc5

18... Rg5 19.bxc6?

Jonkinlaisia mahdollisuuksia valkealle olisi antanut 19.a3. Musta realisoi nyt tehokkaasti valkeita ruutuja hyödyntäen.

19... Lxe5 20.Lxe5 Rxf3+ 21.exf3 Lg2

(0-1).

Katso peli Java-laudalla alla olevasta JoeSK:n kotisivun linkistä:
http://www.shakki.net/kerhot/JoeSK/viikonpelit/2020/js200604.htm

 

Sommitelma

ChessTempo (http://chesstempo.com/chess-tactics.html)

Sommitelma (MS) (10+8)

Musta siirsi viimeksi 1.Td4-d7? (asema mustan puolelta katsottuna).

Vaikka mustan daami ja torni ovat samaan aikaan uhattuna, löytää musta kuitenkin pelastuksen ja vie nappulansa voittoon. Miten musta jatkaa ja voittaa?

Ratkaisu seuraavalla palstalla.

 

Kuukauden tehtävä

Aleksandr Saritsev & Kirill Saritsev

"Šahmatnij Listok", 1928

 Tasapeli (2+3)

Oheisen, melkoisen kinkkiseksi osoittautuneen tehtävän lähetti kirjeshakin maailmanmestari, Pertti Lehikoinen. Hän kuvaili tehtävää näin: "Alkusiirto  on kerrassaan hämmästyttävä. Sen löytäminen vaati minulta kolmatta tuntia. Toinen siirto on myöskin ovela, sillä se näyttää, että valkea ei ole edistynyt mitenkään. Kolmattakaan siirtoa ei ole helppo löytää, eikä sen takana olevaa ideaa. Sitten kaikki onkin jo helppoa".

Ratkaisu seuraavalla palstalla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi