Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Tiede

Tutkija selvitti: Näin alkoholismi vaikuttaa aivoihin

  • Karjalainen

Proviisori Olli Kärkkäinen on väitöstutkimuksessaan selvittänyt muutoksia alkoholiriippuvaisten aivokudoksessa. Tutkimuksessa havaittiin kaikille alkoholiriippuvaisille yhteisiä piirteitä, mutta myös muutoksia, jotka näkyivät vain ahdistukseen taipuvaisten tyypin 1 alkoholistien tai epäsosiaalisten ja impulsiivisien tyypin 2 alkoholistien aivokudoksessa.

Alkoholi on yksi vanhimmista ihmisen käyttämistä päihteistä. Haluttujen vaikutuksien lisäksi alkoholin käyttö aiheuttaa kuitenkin myös merkittäviä haittoja.

Alkoholin aiheuttaman maailmanlaajuisen tautikuorman on arvioitu olevan suunnilleen yhtä suuri kuin kaikkien laittomien päihteiden yhteensä. Länsimaissa alkoholiriippuvuuteen sairastuu noin 10–15 prosenttia väestöstä.

– Kyseessä ei kuitenkaan ole vain yksi ihmisryhmä. On erilaisia geneettisiä ja elämänhistoriallisia taustoja, jotka vaikuttavat sekä alttiuteen kehittää alkoholiriippuvuus että siihen, miten pitkäkestoinen alkoholin käyttö vaikuttaa aivojen toimintaan. Yksi alkoholiriippuvuuden hoidon kehittämisen tarpeista on niiden potilaiden tunnistaminen, jotka hyötyisivät parhaiten nykyisistä tai kehitteillä olevista lääkehoidosta, Olli Kärkkäinen kertoo.

Väitöstutkimuksessa alkoholistit jaettiin kahteen ryhmään Cloningerin typologian mukaan. Tyypin 1 alkoholisteilla riippuvuus alkaa myöhään, yli 25 vuotiaana, ja he ovat taipuvaisia ahdistukseen, kun taas tyypin 2 alkoholistit ovat impulsiivisia ja epäsosiaalisia ja heillä alkoholiriippuvuus alkaa nuorella iällä.

– Tutkimuksen kannalta tämän jaon on tarkoitus tuoda esiin alkoholiriippuvaisten laaja kirjo tutkimusasetelmassa. Todellisuus on toki monimuotoisempi, eivätkä kaikki alkoholiriippuvuudesta kärsivät sovi näin selkeisiin lokeroihin, Kärkkäinen sanoo.

Kaikille alkoholisteille yhteisistä muutoksista tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että keskushermostoon vaikuttavan steroidihormonin dehydroepiandrosteronin pitoisuudet olivat koholla alkoholiriippuvaisten aivonäytteissä. Tämä muutos voi osaltaan vaikuttaa pitkäkestoisen alkoholinkäytön seurauksena syntyvään toleranssiin, jossa alkoholin käyttö ei enää aiheuta mielihyvän tunnetta kuin aikaisemmin.

Olli Kärkkäinen on syntynyt vuonna 1985 Joensuussa ja asuu nykyisin Kuopiossa.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi