Lauantai, 24.10.2020 
Asmo
Tiede

Lehti: Moni asia vaikuttaa ensivaikutelmaan - lävistykset tyhmentävät, kädenpuristus valehtelee

  • Karjalainen
Tiede-lehti (5/2016) on listannut jutussaan seikkoja, jotka vaikuttavat ensivaikutelman muodostumiseen.

Ensivaikutelma syntyy hyvin nopeasti, mutta jo lyhyessä ajassa ihmiset tekevät päätelmiä tapaamastaan ihmisestä.

Tässä viisi poimintaa Tiede-lehden vinkeistä, joiden avulla voit parantaa sinusta muodostuvaa ensivaikutelmaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1) Kättele

Ihmiset uskovat, että kädenpuristuksella on yhteys ihmisen persoonallisuuteen. Oletko saanut joskus niin jämäkän kädenpuristuksen, että ihan sattuu? Onko joskus käteesi sujahtanut käsi, jota kätteleminen tuntuu kuin puristaisi kuollutta kalaa? Luja puristus kertoo jämäkästä ihmisestä, löysän puristuksen takana on löysäilijä, eikö?

Kädenpuristuksella on siis valtava merkitys ensivaikutelman syntymisessä.

Tutkimusten mukaan kädenpuristuksesta syntynyt persoonallisuusarvio on kuitenkin täysin väärä. Toistaiseksi on voitu todistaa vain se, että luja kädenpuristus on yhteydessä ulospäinsuuntautuneisuuteen ja tunnollisuuteen. Näitäkään tuloksia ei pidetä kovin luotettavina. Mitään todisteita ei siis ole siitä, että lujan puristuksen takana olisi oikeasti luja ihminen tai löysän puristuksen saisi löysältä ihmiseltä.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että pelkkä kättelyn näkeminenkin synnyttää mielihyvää. Kätteleviä ihmisiä pidetään positiivisina ja helposti lähestyttävinä.

2) Katso silmiin

Katseessa on valtava voima. Vaikka silmiin tapittaminen tuntuisi oudolta, se on tutkimustulosten mukaan kannattavaa.

Japanilaistutkimuksessa havaittiin, että jos keskustelijat eivät katso toisiaan silmiin, heitä pidetään epärehellisinä tai ainakin salailevina. Katsekontaktilla on yhteys myös älykkyyteen. Amerikkalaistutkimuksessa huomattiin, että älykkäimpinä pidettiin niitä, jotka pitivät keskustelun aikana katsekontaktin.

3) Puhu nopeasti

Tutkimuksissa on havaittu, että nopeiden puhujien uskotaan olevan hitaita pätevämpiä. Normaalilla nopeudella puhuvat koettiin kuitenkin nopeita hyväntahtoisemmiksi.

Tutkimusten mukaan huonoimman mielikuvan itsestään antavat miehet, joilla on korkea ääni ja hidas puhenopeus. Heitä pidetään epäluotettavampina, vähemmän empaattisina, pienempinä, laihempina ja hermostuneempina kuin nopeammin ja matalammalla äänellä puhuvia.

4) Poista lävistykset

Lävistysten jättämä ensivaikutelma on tyly. Vuonna 2012 valmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että lävistysten kantajia ei pidetä kovin älykkäinä. Ainakaan, jos lävistys on kasvoissa.

Yksikin lävistys vähensi älykkyyttä ja viehättävyyttä. Pisteet laskivat, mitä enemmän lävistyksiä oli.

Tatuoinneistakaan ei jää välttämättä hyvä ensivaikutelma. Liverpoolin yliopiston tutkimuksen tulokset kertovat, ettei tatuointeja pidetä kovin kauniina. Nainen on sitä viehättävämpi, mitä vähemmän hänellä on tatuointeja.

Tutkimuksen mukaan tatuointien runsas määrä kertoo seksuaalisesta aktiivisuudesta, mutta myös runsaasta ryypiskelystä.

5) Pukeudu merkkivaatteisiin

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että vaatteen logo lisää kantajansa luotettavuutta ja hienoutta.

Poolopaitaan pukeutuneen miehen uskottiin olevan korkeammassa asemassa ja varakkaampi, kun hänellä oli poolossaan vaatemerkin logo. Ihmisiä kauppakeskuksessa pysäyttänyt nainen sai helpommin haastateltavia logopaidalla kuin ilman.

Lähde:

Tiede 3/2016 "Ensivaikutelma on pienestä kiinni"

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi