Lauantai, 28.3.2020 
Armas
Luonto ja erä

Miten Oriveden ja Pyhäselän luonnonsuojelualueita pitäisi hoitaa - nyt on mahdollisuus vaikuttaa

  • Karjalainen
Kuva Jänisselältä parin vuoden takaa. Kuva Jänisselältä parin vuoden takaa.

Oriveden ja Pyhäselän luonnonsuojelualueet saavat hoito- ja käyttösuunnitelman. Sen työstämisestä vastaa Metsähallituksen luontopalvelut yhdessä Pohjois-Karjalan ely-keskuksen kanssa.

Suunnitelman alustaviin linjauksiin voi tutustua yleisötilaisuudessa tiistaina 5. heinäkuuta Roukalahden kylätalolla Liperissä.

Hoito- ja käyttösuunnitelma laaditaan Oriveden ja Pyhäselän saaristojen Natura-alueelle. Oriveden, Jänisselän ja Pyhäselän selkävesille ja saariin levittäytyvä suunnittelualue on tuttu ja tärkeä lähivirkistyskohde sitä ympäröivien Savonrannan, Kiteen, Rääkkylän, Liperin ja Joensuun asukkaille ja kesäasukkaille.

Miltei mereisen aavat näkymät, selkävesiä halkovat harjujaksot ja huollettujen retkisatamien verkosto luovat upeat puitteet veneilyyn, retkeilyyn ja kalastukseen. Talviaikaan moni joensuulainen hiihtelee valmiita latuja myöten kohti valtion luonnonsuojelualueeseen kuuluvia Pyhäsaaria. Pienen Pyhäsaaren taukopaikka on Natura-alueen rantautumispaikoista ainoa, joka on Metsähallituksen ylläpitämä.

Orivesi ja Pyhäselkä ovat saimaannorpan pohjoisimmat elinalueet. Kevään 2016 pesälaskennoissa Oriveden, Pyhäselän ja Jänisselän alueilla havaittiin syntyneen viisi kuuttia, mikä on enemmän kuin aikoihin.

Suunnitelman keskeisenä tavoitteena onkin löytää parhaat ratkaisut saimaannorpan pesimärauhan ja elinolojen turvaamiseen vuoropuhelussa paikallisten ja muiden aluetta käyttävien kanssa. Lisäksi tarkastellaan muun muassa alueelle leimallisen harjuluonnon hoitotarpeita sekä virkistyskäytön ja luontomatkailun mahdollisuuksia.

Kyseessä on pitkän tähtäimen yleissuunnitelma, joka ohjaa toimintaa alueen valtion mailla ja niille perustetulla Oriveden–Pyhäselän luonnonsuojelualueella. Valtion omistaman luonnonsuojelualueen lisäksi Natura-alueeseen kuuluu yksityisomistuksessa olevia luonnonsuojelualueita, maita ja vesiä sekä osia Oriveden ja Pyhäselän yleisvesialueista.

Suunnitelmassa voidaan osoittaa yksityismaille ja -vesille suosituksia Natura-alueen suojelutavoitteiden huomioon ottamiseksi, mutta sillä ei rajoiteta yksityisten maa- tai vesialueiden käyttöä eikä kalastusjärjestelyitä.

Suunnitteluryhmä rohkaisee asiasta kiinnostuneita kertomaan ehdotuksiaan ja näkemyksiään suojelualueiden hoidosta ja käytöstä. Heinäkuun 5. päivä on mahdollisuus osallistua suunnitteluun Roukalahden kylätalolla järjestettävässä yleisötilaisuudessa, jossa esitellään suunnitelman alustavia linjauksia ja kerätään niistä palautetta. Suunnitelmaluonnos julkaistaan syksyllä 2016 ja lähetetään lausuntokierrokselle. Palautetta voi antaa jokainen aiheesta kiinnostunut.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa