Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Tiede

Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sääennusteiden tekemiseen

  • STT
Aina hellettä ei tulekaan, vaikka niin olisi ennustettu. Ilmatieteen laitoksen meteorologin mielestä ihmisillä on usein liioiteltuja odotuksia meteorologien kaikkivoipaisuudesta sään ennustamisessa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON Aina hellettä ei tulekaan, vaikka niin olisi ennustettu. Ilmatieteen laitoksen meteorologin mielestä ihmisillä on usein liioiteltuja odotuksia meteorologien kaikkivoipaisuudesta sään ennustamisessa. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON
Ilmaston lämpeneminen vaikuttaa sääennusteiden tekemiseen Suomessakin - ainakin välillisesti. Lämpö lisää kosteutta ja sateita, joita on vaikeaa ennustaa, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Niko Tollman.

- Tämä johtuu siitä, että lämpimään ilmamassaan mahtuu enemmän kosteutta kuin kylmään ilmaan. Yksittäisten sadekuurojen ilmenemistä ja tarkkaa sijainta on miltei mahdotonta ennakoida, Tollman jatkaa.

Tästä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöstä, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen tekisi sään ennustamisesta yleisesti ottaen entistä vaikeampaa, sanoo Forecan meteorologi Juha Föhr. Föhrin mukaan sääennusteita tehdään numeeristen mallien avulla, jotka jäljittelevät todellisen ilmakehän tilaa mahdollisimman hyvin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mallien koostamisessa voidaan puolestaan käyttää hyödyksi tilastotietoa, joka koskee esimerkiksi ilmaston lämpenemistä.

- Tietokoneella tehtävää mallia voidaan muokata lisäämällä siihen esimerkiksi pilvisyyttä, joka liittyy monesti lämpöön ja kosteuteen. Ilmastonmuutos ja siihen liittyvä tieto vaikuttavat sääennusteiden tekemisen taustalla.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi