Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Tiede

Purjelentokoneella avaruuden rajalle - näin korkealle ei pääse edes moottorilla

  • Jukka Laurimo

Purjekoneiden lentokorkeusennätys 15 445 metriä rikkoutuu hyvin todennäköisesti tänä syksynä. Ennätystä tavoitellaan elokuun puolivälissä Etelä-Amerikan Andeilla käynnistyvissä Perlan 2 -projektin koelennoissa. Myös nykyinen ennätys on vuonna 1992 käynnistyneen projektin hallussa.

Ennätyksen rikkominen on sivutavoite, sillä lopullisena päämääränä on lentää ilman moottoria 27 kilometrin korkeuteen. Lento olisi samalla korkein millään lentokoneella saavutettu lento. Korkeimmalla on tähän saakka päässyt strateginen tiedustelukone SR-71 Blackbird, joka kävi 25,9 kilometrissä.

Tässä korkeudessa ilman tiheys on vain kaksi prosenttia maanpinnan tasosta. Moottorittomalla koneella tavoitellaan korkeuksia vuoristojen yläpuolisten ilmavirtausten avulla.

Hiilikuidusta valmistetussa purjelentokoneessa on paineistettu ohjaamo kahdelle pilotille. Koneessa on tieteellistä mittauslaitteistoa, jonka avulla kerätään tietoa vuoristoalueiden yläpuolella stratosfäärissä vaikuttavista ilmavirtauksista ja aerosoleista. Lennoilla tutkitaan kasvihuonekaasuja sekä kaasujen ja energian liikkumista ilmakehän kahden alimman kerroksen, troposfäärin ja stratosfäärin, välillä.

Purjelentokonetta pidetään hyvänä alustana tieteellisen tiedon keräämiseksi. Konetta voi ohjata, toisin kuin yläilmakehään lähetettyjä havaintopalloja, jotka liikkuvat ilmavirtausten mukana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi