Tulosta tämä sivu
Tiede

Sää voi vaikuttaa mielialaan - ja jopa yliopiston valintaan

Sää ei suotta ole suomalaisten lempiaihe. Siitä ovat kiinnostuneet myös lukuisat tieteenalat psykologiasta taloustieteeseen.

 

Noin 85% suomalaisista sanoo vuodenaikojen vaikuttavan hyvinvointiinsa tavalla tai toisella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partosen mukaan osasyy on vireystilaa säätelevässä sisäisessä kellossa, joka reagoi valon määrään. Kun päivä alkaa 21. syyskuuta lyhentyä, siirrytään 90 päivää kestävään syksyyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Noin 20 prosentilla aikuisista suomalaisista naisista ja 10 prosentilla miehistä pimentyvä vuodenaika aiheuttaa voimakkaita kaamosoireita. Näitä ovat muun muassa unenlaadun heikkeneminen, iltaisin iskevä makeanhimo, liikunnallisen aktiivisuuden vähentyminen ja vetäytyminen sosiaalisista tilanteista.

 

Sääolosuhteiden ja päivänvalon määrän on todettu vaikuttavan myös päätöksentekoon. Taloustutkimuksen parissa tärkeiksi nousseet tutkimukset osoittavat, että aurinkoisena päivänä osaketuotot kasvavat suhteessa pilvisen päivän tuottoihin, joskin käytännössä muutos on mikroskooppisen pieni.

 

Pilvipeitteen ja päätöksenteon yhteyttä tutkinut Uri Simonsohn toteaa vuonna 2006 ilmestyneessä amerikkalaistutkimuksessa, että auringonpaiste kasvattaa osaketuottojen lisäksi esimerkiksi ihmisten jättämiä juomarahoja ja raportoimaa onnellisuutta. Pilvisellä säällä lukeminen ja opiskelu koetaan houkuttelevaksi, aurinkoisena päivänä suosittuja ovat huvittelu ja sosiaaliset tapahtumat.

 

Samoin aurinkoisen säätilan on todettu lisäävän ihmisten luovaa ongelmanratkaisua, kun taas runsaan pilvipeitteen aikana päätöksiä tekevä ihminen ajattelee analyyttisemmin ja kiinnittää enemmän huomiota yksityiskohtiin.

 

Simonsohn tarkasteli artikkelissaan sään vaikutusta yliopistovalintoihin, ja huomasi, että hakijoita arvioivat ammattilaiset painottivat pilvisellä säällä hakijan akateemisia ominaisuuksia ja aurinkoisella enemmän ei-akateemisia määreitä.

Samoin hakijat arvioivat yliopistoa eri tavoin riippuen siitä, millainen sää vierailupäivänä vallitsi. Runsaan pilvipeitteen aikana opiskelijat pitivät yliopistoa akateemisesti vakavasti otettavana, ja aurinkoisella säällä korostuivat oppilaitosten viihdeaktiviteetit ja sosiaaliset tilaisuudet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi