Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Koti ja perhe

Syötätkö lapsellesi marjasoseita? - Diabetesvaara vaanii

  • Outi Laatikainen

Marjasoseiden sisältämä pektiini ja ksylaani saattavat lisätä riskiä saada ykköstyypin eli nuoruustyypin diabetes, selviää uudesta väitöstutkimuksesta. Rohini Emani tutki lehmänmaidon proteiinien, viljan gluteiinin sekä täysin uutena ravintoaineena marjasoseiden pektiinin ja ksylaanin vaikutusta diabeteksen ilmaantumiseen hiirillä.

- Toisin kuin altistuminen lehmänmaidon proteiineille tai viljan gluteiinille, altistuminen pektiinille ja ksylaanille lisäsi merkitsevästi diabeteksen ilmaantumista nuorissa hiirissä, Emani kertoo.

Monet allergiat ja autoimmuunitaudit, kuten ykköstyypin diabetes, ovat nykyisin paljon yleisempiä kuin 50 vuotta sitten. Tiedemaailman mukaan ykköstyypin diabeteksen yleistyminen johtuu tavalla tai toisella muuttuneista ympäristötekijöistä. Yhtenä tutkimuskohteena diabeteksessa on nykyään lapsen varhainen mikrobisto, etenkin suolistomikrobisto, ja sen tasapainon vaikutus immuunivälitteisiin sairauksiin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Emani sai väitöstutkimuksessaan näyttöä suoliston immuunijärjestelmän ja mikrobistotasapainon muutoksista ykköstyypin diabeteksen varhaisen kehityksen aikana ja osoitti, että pektiinin ja ksylaanin varhainen liittäminen ruokavalioon edesauttoi diabeteksen kehittymistä.

Väittelijän havaintoa pidetään mahdollisesti merkittävänä, sillä ykköstyypin diabetes on tavallinen erityisesti Suomessa, jossa marjasoseet ovat yksi lasten yleisimmistä ensimmäisistä kiinteistä ruuista.

Emanin väitöskirja Ruokavalion ja mikrobiston vaikutus suoliston immuunijärjestelmään ja tyypin 1 diabeteksen kehittymiseen tarkastetaan Turun yliopistossa perjantaina 9. syyskuuta.