Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Koti ja perhe

Alkoholin kulutus lisääntynee kotona ja ulkona

  • STT
Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa arvioidaan, että A-oluen, vahvempien siidereiden ja lonkeron hinnat jopa puolittuisivat, jos Alkon hintaa vertaa kaupan tarjoushintaan. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnoksessa arvioidaan, että A-oluen, vahvempien siidereiden ja lonkeron hinnat jopa puolittuisivat, jos Alkon hintaa vertaa kaupan tarjoushintaan. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Alkoholilain uudistuksesta hyötyvät ainakin olutharrastajat, päivittäistavarakaupat ja pienpanimot. Pitkäaikaiset haaveet vähentää alkoholihaittoja ja siirtää anniskelua kodeista ravintoloihin taas eivät näytä toteutuvan.

Alkoholin saatavuutta lisäävän kokonaisuudistuksen lakiluonnos lähti tiistaina lausuntokierrokselle. Sosiaali- ja terveysministeriön lakiluonnos noudattelee hallituspuolueiden eduskuntaryhmien toukokuussa solmimaa sopua.

Luonnoksessa ruokakaupassa myytävän alkoholin prosenttiraja nousee 5,5:een nykyisestä 4,7:stä. Lakiluonnoksessa arvioidaan, että A-oluen, vahvempien siidereiden ja lonkeron hinnat jopa puolittuisivat, jos Alkon nykyistä hintaa vertaa kaupan tarjoushintaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arvion mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus lisääntyy lain vuoksi 5-6 prosenttia. Suomalaiset juovat arvion mukaan jatkossa hieman väkevämpiä juomia.

- Vaikuttavuusarvio lähtee siitä, että kokonaiskulutus tulee kasvamaan. Kulutustottumusten muutosta ei tietysti tiedetä, että mikä litramäärä jatkossa kulutetaan, sanoo perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.).

Lakiluonnoksessa arvioidaan, että lisääntyvän kulutuksen takia alkoholiin kuolee vähintään 100-150 ihmistä enemmän vuodessa. Nykyisin alkoholisairauksiin ja alkoholimyrkytyksiin kuolee Suomessa vajaat 2 000 ihmistä vuodessa.

Ravintolassa saisi juoda viiteen asti

Ravintolat saisivat luonnoksen mukaan myydä alkoholia aamuneljään. Alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen asti, mutta ravintolan ei olisi silloinkaan pakko sulkea oviaan.

Lakiluonnoksessa kuitenkin arvioidaan, että ravintoloiden anniskelumyynti ja työllisyys voivat jopa laskea uudistuksen takia. Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara komppaa esitystä tältä osin sanoen ravintola-anniskelun vähenevän, kun kaupalle tulee oikeus myydä vahvempia alkoholijuomia, tilausravintolatoiminta sallitaan ja järjestyksenvalvojia vaaditaan lisää.

- Kahden järjestyksenvalvojan vaatiminen johtaa siihen, että toiminnasta tulee taloudellisesti kannattamatonta ja pubit joutuvat sulkemaan ovensa jo kello 01.30, Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Alkon aukioloajat ovat pitenemässä arkisin iltayhdeksään. Silti Alkon myynti todennäköisesti laskee, kun monet tuotteet siirtyvät kauppoihin.

Alko on saamassa lakiin oikeuden myydä tuotteitaan myymäläautoista. Juomien kuljettaminen autolla usean lopetettavan myymälän asiakkaille säästäisi monopoliyhtiön kustannuksia.

Hallituksen esitys alkoholilaista on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella. Lakiuudistus on viivästynyt, sillä sen oli määrä tulla voimaan ensi vuoden alusta.