Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Luonto ja erä

Luonnonsuojelupiiri: Haaskat karttoihin ja ruotuun, susien suojelua parannettava

  • Karjalainen

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piiri esittää erityisen haaskakartta-hankkeen toteuttamista susien pihakäyntien vähentämiseksi ja susien suojelun edistämiseksi.

Piiri lähetti asiasta kirjeen viime viikolla niin maa- ja metsätalousministeriöön, ympäristöministeriöön kuin sisäministeriöönkin.

Idea esiteltiin Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle jo viime maaliskuussa. Suurpetoneuvottelukunnassa siihen suhtauduttiinkin varsin myönteisesti, mutta äskettäin maakuntaliitto ilmoitti, ettei se lähde viemään asiaa eteenpäin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtajan Heikki Pönkän mukaan hankkeen toteuttaminen ei vaatisi lainmuutoksia.

–  Paremminkin nykyinen lainsäädäntö edellyttäisi, että tällainen olisi jo olemassa, Pönkkä sanoo.

Metsästyslain mukaan susi on Suomessa rauhoitettu laji, mutta ainakaan luonnonsuojelupiirin mukaan Pohjois-Karjalassa ei ole etsitty riittävässä määrin keinoja susien aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisyyn.

Jotta sudet eivät oppisi tottumaan ihmiseen ja hakemaan ravintoa pihapiireistä, pitäisi haaskojen määrää luonnonsuojelupiirin mukaan ehdottomasti vähentää roimasti nykyisestä.

Hankkeen myötä kartoitettaisiin maastossa olevien luvattomien haaskojen määrä ja sijainti. Myös luvallisten haaskojen sijainnit koottaisiin yhteen. Laadittaisiin haaskakortit, joihin merkittäisiin haaskan tarkat sijainnit, käyttötarpeet, käyttöasteet, luvat ja käyttöajat.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.