Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Koti ja perhe

Suomalaiset pitävät kotona suosituksia korkeampia lämpötiloja

  • Karjalainen
Suomalaiset eivät kodeissaan palele, vaan nautiskelevat suosituksia korkeammista lämpötiloista. Suomalaiset eivät kodeissaan palele, vaan nautiskelevat suosituksia korkeammista lämpötiloista.

Lämmityskausi on alkanut ja kodeissa ja työpaikoilla etsitään sopivaa sisälämpötilaa. Vaihtelevien sääolosuhteiden vuoksi termostaatteja väännellään edes takaisin.

Optimaalinen sisälämpötila on vähintään 18 astetta ja korkeintaan 23 astetta, Enegia Group Oy muistuttaa.

Oleskelutiloissa tarkka suosituslämpötila on 21 astetta. Suomalaisissa kodeissa jopa 24 astetta on kuitenkin yleinen lämpötila.

- Suomalaisissa kodeissa on asumisterveyssuosituksia korkeammat lämpötilat. Eurooppalaisessa vertailussa olemme kärkisijoilla. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä kylmemmät ulkoilmat, sitä lämpimimmät talot, kertoo energianhallintaan erikoistuneen Enegian etähallintatiimin vetäjä Jussi-Pekka Krankkala.

Liian korkea sisälämpötila alentaa ilman suhteellista kosteutta, joka voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta sekä erilaisia ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Korkealla sisälämpötilalla on vaikutuksia myös unenlaatuun ja sitä kautta yleiseen vireystasoon.

Korkean lämpötilan ylläpitäminen tietää myös suurempaa laskua. Yhden asteen tiputus vähentää lämmityskuluja viisi prosenttia.

Lähde: Enegia Group Oy