Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Luonto ja erä

Metsästäjäliitto ihmettelee Luken laskelmia - vaatimus 75 sudenkaatolupaa

  • Karjalainen

Kannanhoidollisen metsästyksen väitetään romahduttaneen susikannan. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuorein arvio osoittaa, että näin ei ole suinkaan käynyt, linjaa Suomen Mestsästäjäliitto. Lisääntyneet pihakäynnit ja vahingot kertovat Metsästäjäliiton mukaan siitä, että kanta jatkaa kasvuaan metsästyksestä huolimatta.

Petoyhdyshenkilöiden havainnot osoittivat, että Luken lokakuinen 23–28 lauman arvio ei pitänyt lähellekään paikkaansa, kuten Metsästäjäliitto lausunnossaan ennakoi. Nyt siihen tuli virallistakin varmennusta, sillä joulukuun arviossa Luke ilmoitti laumamääräksi 32–38.

Tämäkin on Metsästäjäliiton mukaan hyvin varovainen arvio, sillä esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Metsästäjäliitto ja riistakeskuksen aluetoimisto päätyivät laskennoissaan 19 laumaan, mutta Luken arvioon niistä päätyi vain 14.

- Koirien käyttö on tihentymäalueilla lähes mahdotonta. Yhteiskunnallisesti tärkeät toimet, kuten hirvikannan säätely ja suurriistavirka-apu vaativat toimivia koiria, joita voi kouluttaa ilman jatkuvaa hengenvaaraa, Metsästäjäliitto muistuttaa.

Metsästäjäliitto paheksuu, ettei joulukuun kanta-arviota toimitettu lausunnonantajien käyttöön, vaikka se päiväyksen mukaan valmistui jo ennen määräpäivää. Liitto paheksuu myös sitä, ettei arviosta ole tiedotettu juuri lainkaan, eikä sitä löydy Luken tai maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Metsästäjäliiton mukaan kannanhoidollinen kokeilu oli onnistunut, ja metsästystä tulee ehdottomasti jatkaa. Ja nyt kun kanta-arvio nousi reilusti, sen tulee näkyä lupamäärissä.

- Susikannan kehitys sekä koira- ja kotieläinvahingot antavat selkeän viitteen, että lähtökohta suurimmaksi sallituksi saalismääräksi olisi 75 yksilöä esitetyn 40 sijaan, Metsästäjäliiton näkemys kuuluu.