Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Koti ja perhe

Työpaikoilla on useita keinoja auttaa työn ja perheen yhteensovittamisessa

  • Karjalainen

Suomalaisilla työpaikoilla on otettu käyttöön monenlaisia keinoja, joilla helpotetaan työntekijöiden työn ja myyn elämän yhteensovittamista. Näitä ovat muun muassa liukuva työaika ja vuosiloman ajoittaminen omien tarpeiden mukaan. Erityisesti naisvaltaisilla ja pienillä työpaikoilla työelämäkulttuuri oli myönteinen.

 Työpaikkojen perhemyönteisiä käytäntöjä kartoitettiin työterveyslaitoksen kyselytutkimuksessa.

– Tämä myönteinen tulos on tärkeä, sillä perhemyönteisellä työpaikkakulttuurilla vaikutetaan yksittäisten työntekijöiden ja heidän perheidensä kautta merkittävästi koko yhteiskunnan hyvinvointiin, Turun yliopiston sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön yliopistonlehtori Milla Salin sanoo.

Salinin ja akatemiatutkitja Mia Tammelinin mukaan tutkimustietoa tarvitaan seuraavaksi työmarkkinoiden marginaaleista, kuten pätkätyön ja freelancetyön tekijöistä.

Heidän mukaansa Suomessa on yllättävän vähän tutkimustietoa köyhyysrajalla elävistä työllisistä perheistä tai esimerkiksi kahta tai useampaa työtä tekevistä.

– Jatkuvat muutokset työssä, esimerkiksi työajan vaihteleminen, on vaikeaa erityisesti lapsiperheille. Kaikkiaan tutkimuksissa tulisi tunnistaa niitä käytännöllisiä tapoja, joilla voidaan edesauttaa eri elämänalueiden yhteensovittamista, Salin ja Tammelin listaavat tutkimustarpeita.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi