Keskiviikko, 23.9.2020 
Minja, Miisa, Mielikki
Koti ja perhe

Muodissa rennot ja omannäköiset häät

  • Jaana Kainulainen
  • Niko Jouhkimainen
Hanna Pyöriäinen ja Juuso Immonen menevät naimisiin elokuussa. Juhlia vietetään Kontiolahden Kotiseutukeskuksessa. Hanna Pyöriäinen ja Juuso Immonen menevät naimisiin elokuussa. Juhlia vietetään Kontiolahden Kotiseutukeskuksessa.

- Häät ovat tulleet tapahtumana merkityksellisemmäksi, toteaa Anna-Riitta Pekkinen, joka on käynyt säännöllisesti häissä noin 20 vuotta.

Pekkinen on pappi ja pappia on uskominen. Jos tämän asian suhteen on uskossaan epäileväinen, kannattaa pyörähtää häämessuilla.

Jo perinteeksi tulleet helmikuiset häämessut järjestettiin lauantaina Joensuussa hotelli Kimmelissä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Häämessuilla oli odotetusti esittelyssä koruja, kokkeja, hääpaikkoja, morsiuspukuja, kampaajia, meikkaajia, sukkahousuja ja jopa vuokrattavia peilejä.

- Naimisiin menijät ovat iso kohderyhmä meille, totesi Tiina Ilmakangas Kelloliike Ilmakankaasta.

Selin seurakunnan työntekijöiden esittelypistettä hymyili hammaslääkäriasema Otson virkeä kaksikko Katja Makkonen ja Jenni Kankkunen.

- Häät alkavat suusta. Hampaat ovat keskeinen osa kasvoja ja näkyvät esimerkiksi hääkuvassa aika selvästi. Erittäin moni morsian ja yhä useampi sulhanen puhdistaa tai valkaisee hampaat häitä varten.

Häiden järjestäminen tuntuu olevan koko kehoa koskettava, pitkä ja kokonaisvaltainen projekti. Kimmelissä oli nimittäin tarjolla myös sekä personal trainerin palveluja että kuntosalijäsenyyksiä.

Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä näyttää. Sillä häämessuilla vierailleiden tulevien morsianten ja sulhasten kertoman perusteella muodissa on rennot ja omannäköiset häät. Persoonallisuuden lisäksi vallalla olevat arvot kuten luonnonmukaisuus, kierrätettävyys ja suvaitsevaisuus pilkahtelivat häämessuilla.

- Edustan täällä kierrätettävyyttä ja uutta avioliittolakia. Olen itsekin kierrätysmorsian, pukuni on kierrätysmateriaalista ja värikäs kuin sateenkaari, totesi Raggarimorsian Minna Dufton ja antoi led-valojen vilkkua morsiuspuvussa, jonka lähtöhinta on 2 800 dollaria.

Häämessuilla oli myynnissä morsiuspukuja, joiden hinta vaihteli 90-600 euron välillä.

Lyhyen empiirisen kyselytutkimuksen perusteella häiden hinta heiluu 2 500-10 000 euron välillä. Häämessuilla oli tarjolla myös pankkilainaa hääjärjestelyihin mainoksella: Pienissä häissä ja suurissa hankinonissa. Näytteilleasettajien laajasta rintamasta ei puuttunut oikein muita kuin avioehtoja väsäävät lakimiehet.

- Pelaa varman päälle ja tee avioehto, neuvoi Dufton.

Muotinäytöksessä esiintynyt pariskunta Hanna Pyöriäinen, 27, ja Juuso Immonen, 28 päättivät mennä naimisiin noin kaksi vuotta sitten.

- Meille tulee romanttiset rennot kesähäät, noin sata vierasta. Tärkeintä on, että läheiset ihmiset ovat paikalla ja tunnelma on lämmin.

Pyöriäisen mukaan häämuoti on boheemi. Hän näkee, että maanläheisyys ja downsifhtaaminen näkyvät myös häissä.

- Morsiamella voi olla kaksiosainen puku. Kampaus voi olla kihara tai lettikampaus ja myös kukkakimppu voi olla rento.

Mahdoton ajatus ei ole sekään, että häissä kaikki on esimerkiksi mustaa tai valkoista.

- Nykyisin ei ole mitään tiettyä kaavaa tai määräystä, miltä häiden pitää näyttää.

Uutta häiden järjestelyissä on päivänmäärän tunnustelu. Hääparit lähettävät ajoissa häävierailleen Save the date -kortin, jolla varmistetaan, että ihmiset varaavat päivän ja kaikki tärkeät ihmiset pääsevät paikalle.

Heinäkuussa naimisiin menevät Liisa Simpura, 30, ja Jari Koffert, 28, viettävät rauhalliset häät Hammaslahden nuorisoseuran talolla. Pariskunta etsi häämessuilta vihkisormuksia sekä ideoita pöytäkoristeisiin ja kakkuun.

- Häistä tulevat pienet ja perinteiset. Kahvittelemme läheisten kanssa, kertoo Simpura.

- Myös budjetin suhteen yritämme selvitä mahdollisimman vähällä, toteaa Koffert.

Hääparille tärkeintä on rento yhdessä oleminen. Mitään suurta ohjelmaa ei häihin ole laadittu.

- Perinteistä poiketen hääpukuni on 50-luvun iltapuvun tyylinen, paljastaa Simpura.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi