Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Koti ja perhe

Elämää ilman lemmikkiä on vaikea kuvitella - "Luottamus on täysin pyyteetöntä"

  • Ira Blomberg-Kantsila
  • Ira Blomberg-Kantsila
Suursnautseri Armi sekä Peetu, Miia ja Emma Rautiainen viihtyvät yhdessä metsässä. Suursnautseri Armi sekä Peetu, Miia ja Emma Rautiainen viihtyvät yhdessä metsässä.

Miia Rautiainen, Juhani Hyytiäinen ja Yty Kastelli-Sulin eivät osaa kuvitella elämää ilman lemmikkiä. Asiasta kirjoittaa Keskisuomalainen.

Kymmenkuisella suursnautseri Armilla on meneillään mörkökausi. Peetu Rautiaistakin, 6, jännittää nyt moni juttu, kuten yksin jääminen.

– Armi ja Peetu elävät samaa kehitysvaihetta. Armin avulla olen saanut selitettyä Peetulle, että on ihan normaalia, että välillä vähän pelottaa. Hän on saanut Armin kautta mielenrauhaa, Armin emäntä ja Peetun äiti Miia Rautiainen sanoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

34-vuotiaalla Rautiaisella on ollut oma koira 16-vuotiaasta asti. Äitiyden ja koiranomistajuuden yhdistäminen on tarkoittanut tarkkojen pelisääntöjen laatimista kaikille perheenjäsenille: Armin on siedettävä 4-vuotiaan Emman halailut. Lasten on puolestaan pitänyt oppia, että Armi tarvitsee nukkumis- ja ruokarauhan.

– Peetu apinoi tekemiäni koulutusharjoituksia. Armi saa elohopeanvilkkaan pojan rauhoittumaan.

Miia Rautiainen ei voisi kuvitellakaan elävänsä ilman koiraa. Armi on alusta asti viettänyt päivänsä perheen puusepänliikkeessä Suolahdessa. Se on emännälleen tärkeä kaveri, jonka kanssa treenataan muun muassa jälkeä ja käydään koiratreffeillä.

– Kun koiran kanssa harrastaa, yhteiselo on paljon helpompaa ja hallittavampaa, Rautiainen tietää.

Creamin Sunshine Of Your Love täyttää ilman, eikä neitokakadu Naken viheltelystä mene yhtäkään nuottia pieleen.

– Kun uusi kappale tulee, edellinen jää pois. Aiemmin Nakke on laulanut muun muassa Kulkusia ja Kwai-joen siltaa, suolahtelainen Juhani Hyytiäinen, 62, kertoo.

Naken tavat ovat läpeensä tutut, sillä miehet ovat pitäneet yhtä jo 21 vuotta. Keskinäinen kiintymys näkyy kanssakäymisessä. Nakke kujertaa, hellii nokallaan ja keskustelee Hyytiäisen kanssa. Ruokapöytään se tulee mielellään kaveriksi ja syö silloin samaa mitä isäntänsä.

Lemmikkinä lintu on vaativa. Se on luonnostaan yhtä aikaa utelias ja varovainen sekä leikkisä ja lyhytjännitteinen. Pientä tuhoakin se saa aikaan.

– Nakkea ei voi jättää pitkäksi aikaa yksin. Kun olin viisi vuotta sitten 4–5 päivää kovassa kuumeessa ja makasin yläkerrassa, Nakke ahdistui niin, että se alkoi nyppiä höyheniään. Se ei ole loppunut vieläkään.

Kesällä Nakke matkustaa isäntänsä kanssa matkailuautolla pitkin Suomea ja nautiskelee muun muassa muiden lintujen tarkkailusta. Seuramiehenä se on lyömätön.

Äänekoskelaisen Yty Kastelli-Sulinin, 47, aamu alkaa aina hyvin, kun hän ottaa kahvikuppinsa sohvalle ja portugalinvesikoira Simppa kaivautuu kainaloon.

Simppa aikatauluttaa emäntänsä päivän ja pitää seuraa, kun Hannu-puoliso tekee pitkää työpäivää.

– Simppa pakottaa minut ulos ja rytmittää elämää. En varmasti olisi näin hyvässä kunnossa ilman koiraa, hän toteaa.

– Koiran kanssa palaute ja luottamus ovat täysin pyyteettömiä.

Simppaa Kastelli-Sulinin ei pitänyt ottaa, sillä tämän edeltäjä Milkkis – portugalinvesikoira sekin – jätti sydämeen kraaterin kokoisen aukon. Suhde Milkkikseen oli rakkaussuhde alusta saakka, eikä Kastelli-Sulin voi edelleenkään puhua 15 vuotta 5 kuukautta ja 6 päivää eläneestä Milkkiksestä ilman liikutusta.

Taulut, kuvat, muki ja muistokirja ovat visusti tallessa, pois alle puolitoistavuotiaan Simpan hampaiden ulottuvilta.

– Kasvattajalle palautunut Simppa tuli nettiä selatessa vastaan ja se muutti meille Palokasta. Simppa on äijä, jonka kanssa suhdetta vielä luodaan. Sen pitää saada painia Hannun kanssa joka ilta ennen kuin se asettuu viereen nukkumaan.

Asiasta kirjoitti Keskisuomalainen.