Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Koti ja perhe

Haitallisen sisällön voi estää lapsen puhelimesta - rajoitukseen maksullisia ja ilmaisia vaihtoehtoja

  • Matilda Jokinen
  • Marko Puumalainen
Älypuhelimiin on mahdollista asettaa estoja lasten netin käytön rajoittamiseksi. Estoja on sekä ilmaisia että maksullisia. Niitä voi ladata joko suoraan puhelimen sovelluskaupasta tai ostaa operaattoreilta.

Joissain puhelimissa on myös valmiina asetuksissa osio, jossa aikuinen voi omalla salasanalla kirjauduttuaan säädellä puhelimen käyttörajoja.

Estot perustuvat yleensä joko siihen, että lapsen pääsy tiettyihin sovelluksiin ja sisältöihin estetään, tai siihen, että aikuinen saa puhelimeensa ilmoituksia siitä, mitä lapsi puuhaa omalla puhelimellaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vanhempien kannattaa aina perehtyä sovelluksiin, joita lapsi puhelimelleen lataa. Joissain estosovelluksissa aikuinen saa puhelimeensa ilmoituksen lapsen yrittäessä ladata sovellusta. Aikuinen voi sitten hyväksyä tai kieltää sovelluksen lataamisen puhelimeltaan.

Rajoituksia pystyy säätämään hyvin eritasoisesti. Aikuinen voi esimerkiksi rajata vain jonkin tietyn sovelluksen käytön tai maksullisten sovellusten lataamisen.

Toisaalta mahdollista on myös poistaa koko nettiselain, jolloin lapsi voi kuitenkin muun muassa soittaa ja ottaa valokuvia.

Myös esimerkiksi kellonaikoja, jolloin sovelluksia pääsee käyttämään, voi säätää, vaikka toisaalta yöksi pieniltä lapsilta voi ottaa puhelimen kokonaan pois.

Kännykän malli määrittää sen, miten estot asennetaan. Hieman helpompaa on estojen käyttöön ottaminen iPhoneilla, mutta myös Android-puhelimiin saa asennettua kaikki tarvittavat estot, kun vain näkee hieman vaivaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi