Torstai, 28.1.2021 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
Luonto ja erä

Rauhoittamattomia lintuja voi pyydystää rauhoitusaikana jatkossa myös ilmoitusmenettelyllä

  • Pekka Puustinen
  • Jarno Pääkkönen
Rauhoittamattomia lintuja voi pyydystää rauhoitusaikana jatkossa myös ilmoitusmenettelyllä valtioneuvoston joulukuussa antaman asetuksen nojalla.

Kyse on siitä, että tähän asti rauhoittamattomien lintujen pyydystäminen tai tappaminen pesimäaikaan on ollut aina luvanvaraista.

Asetusmuutoksen jälkeen esimerkiksi maanviljelijä tai elintarvikealan yritys voi hakeutua ilmoitusmenettelyn piiriin rauhoittamattomien lintujen pesimäaikaisessa torjunnassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hakijan hyväksyy ilmoitusmenettelyn piiriin Suomen riistakeskus, jos se katsoo siihen tarvittavien edellytysten täyttyvän.

Muussa tapauksessa rauhoittamattomia lintuja saa poistaa rauhoitusaikana vain poikkeusluvalla.

Kuka tahansa ei voi hakea poikkeuslupaa tai ilmoitusmenettelyyn pääsyä.

- Menettely on mahdollista vain ilmailulain tarkoittamilla lentoasemilla, elintarvikelain mukaisilla elintarvikehuoneistoissa, jätteidenkäsittelylaitoksissa, yli yhden hehtaarin suuruisilla marja- ja vihannesviljelmillä, turkistarhoilla, kalanviljelylaitoksilla sekä tuotantoeläinsuojien yhteydessä, huomauttaa vanhempi hallitussihteeri Teemu Nikula maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hänen mukaansa ei voi kategorisesti luokitella tilanteita, joissa hakija voidaan hyväksyä ilmoitusmenettelyn piiriin.

- Mutta esimerkiksi lentoasemilla tarve lintujen poistamiseen on lähes säännönmukaista, Nikula toteaa.

Ilmoitusmenettely tai poikkeuslupa koskee vain varista, harakkaa, harmaalokkia, merilokkia, kesykyyhkyä ja räkättirastasta sekä poronhoitoalueella myös korppia.

Ilmoitusmenettelyyn hyväksytyn tahon on annettava riistakeskukselle saalisilmoitus, johon on merkittävä pyydystettyjen lintujen määrä ja pyyntiajankohta.

Syysmuuton aikana paikoin paljonkin satovahinkoja aiheuttaviin hanhiin, joutseniin tai kurkiin karkotusmenettelyä ei ole laajennettu, eikä se ole ollut edes vakavassa harkinnassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi