Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Koti ja perhe

Sisustusmyymälä on Minna Issakaisen unelmien täyttymys

  • Liisa Yli-Ketola
  • Marko Puumalainen
Makramee-seinävaatteet ovat taas suosittuja. Makramee-seinävaatteet ovat taas suosittuja.

Värit saavat sisustusyrittäjänä aloittaneen Issakaisen innostumaan.

Matalan kynnyksen sisustusmyymälä on Minna Issakaisen unelman täyttymys. Nimittäin sellainen hänen Turkoosinsa haluaa olla. Sisään Kauppakadun puotiin saa tulla ihan vain katselemaan ja tutustumaan. Myöhemmin tarjolle tulee sisustushenkisiä työpajoja.

Yhdellä seinällä loistavat tiuhaan vaihtuvat paikallisten taiteilijoiden teokset. Värihehkua riittää myymäläkalusteissa, joita uusi kauppias on itse tuunannut mieleisikseen.

Issakaisen myymälä on siis selvästi yhdistelmä sisustusta, taidetta, ideoita ja tee se itse -henkeä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulussa kuvaamataito oli joensuulaisen Minna Issakaisen, 45, lempiaine, mutta heti lukiovuosien jälkeen, 1990-luvun alussa, hän ei osannut luovia aloja itselleen vakavasti harkita.

Sosiaalisena luonteena ja ihmisten parissa viihtyvänä hän suuntasi sairaanhoitajakouluun ja on tehnyt yhden uran psykiatrisena sairaanhoitajana lastensuojelussa.

Siellä hän on tavannut paljon ihania lapsia ja nuoria ja on edelleen kiitollinen siitä, että on saanut heidän rinnallaan kulkea pienen polun.

- Siihen työhön liittyy kuitenkin myös paha. Vastaan tulee se, että ihminen voi tehdä toiselle äärimmäisen pahoja asioita, Minna Issakainen vakavoituu hoitotyötä muistellessaan.

Omien lasten syntymän jälkeen hän työskenteli matalan kynnyksen nuorten palvelussa nuorisoasemalla ja siirtyi siitä vuorotteluvapaalle nuorimmaisen lapsensa lähtiessä kouluun.

Nuorisoasematyön rinnalla hän aloitti maalausharrastuksen, johon vapaalla riitti entistä enemmän aikaa, samoin ajatteluun.

Vähän aiemmin Issakaisen ystäväperhettä oli kohdannut suuri suru, kun heidän ainoa lapsensa oli menehtynyt äkillisesti.

- Tällöin konkretisoi se, että kenelle vain meistä voi sattua mitä vain. Vapaalla ollessa kävin ajatuksia läpi, mitä vielä haluan tässä elämässäni tehdä, oppia ja kokeilla.

Netistä Issakainen huomasi vuorotteluvapaallaan ilmoituksen: ”Artesaani - sisustusala - erillishaku - nyt”.

Ja pam: vartissa syntyi ja lähti maailmalle hakemus.

- Vasta myöhemmin pysähdyin miettimään, mitä tuli tehtyä ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Luotin vaistoon - hyvään ja oikeaan suuntaan se on vienyt.

Hän pääsi ammattioppilaitokseen Tulliportinkadulle.

- Sain runsaasti yrittäjyysoppia. Liiketaloussuunnitelmat tuli tehtyä huolella, ja pystyin muutenkin opinnoissa painottamaan asioita, joita tulen jatkossa tarvitsemaan. Sain myös paljon uusia verkostoja, ja moni koulusta jäi ystäväksikin.

Issakaisesta on tärkeää, että yrittäjällä on aina joku luottoihminen, keneltä kysyä, kun itse ei voi vielä kaikkea tietää ja osata. Samalla hänelle vahvistui ajatus, että mitään ei saa, jos ei uskalla kokeilla.

- Totta kai jännittää kovasti ja vielä opettelen, kuljen uutta polkua.

Artesaaniksi helmikuussa valmistuneen Minna Issakaisen perheessä ei ole yrittäjyystaustaa. Hänelle on ollut ilo saada opetella ja tehdä kaikki alusta pitäen ihan itse.

Elämäntilanne on sen mahdollistanut, koska perheen kaikki kolme lasta ovat varttuneet koululaisiksi: on taas aika äidinkin ajatella omaa tulevaisuuttaan.

Vasta aikuisiällä taidetta harrastaessaan Issakainen on oivaltanut, ettei tekemisen tarvitse olla sellaista, jossa opettaja korjaa tekniikkavirheitä.

- Maalaan, koska se on hauskaa. Joskus tulos on tosi hieno, toisen kerran taas epäonnistuneemman työn päälle voi maalata uutta.

Issakaisella on toki myös taideterapiatausta.

- Nuorten kanssa olen käyttänyt esimerkiksi voimaannuttavaa valokuvaa ja muita metodeita silloin, kun sanoilla ei ole ulotuttu kipeisiin asioihin.

Maalatessaan Minna Issakainen aloittaa väreistä. Leikillisyys ja vapaus korostuvat.

- Ystävälle kerroin taideharrastuksestani, ja hän sanoi silmieni oikein sädehtineen. Se taitaa olla ihan sydämessä tuntuva asia. Alitajunta lienee myös työstänyt tätä uutta alaa jo pitemmän aikaa.

Hän kannustaa muitakin ikäisiään uuden pariin. Taide ja värit sekä koti ja sisustaminen ovat elämään positiivisuutta luovia asioita.

- Esimerkiksi kalkkimaaleilla pääsee helposti sisustamisen alkuun. Myymälässä on valikoima koristemaaleja, tulee laattoja Turusta, etnisiä koruja ja tuotteita maailmalta. Kyllä ilmeemme on vähän ehkä boheemi, Minna Issakainen hymyilee ja esittelee itse makramee-menetelmällä tekemiään seinävaatteita. Turkooseja totta kai.

- Turkoosi-nimi on ollut mielessäni monta vuotta, koska värinä se on minulle rakas. Vahvoista väreistä saan iloa ja voimaa. Tutkimustietoakin on jo paljon saatavilla siitä, että kulttuuri ja taide tuovat hyvinvointia.