Keskiviikko, 19.2.2020 
Eija
Tiede

Ihminen kuolee nälkään kahdessa kuukaudessa - aliravittu on altis monille infektioille

  • Milja Kungas
  • Matti Björkman

Terve aikuinen kuolee nälkään noin kahdessa kuukaudessa, heikko ihminen nopeammin.

Riittävällä nesteensaannilla ihminen tulee toimeen ruuatta noin kuukauden. Aliravitsemuksen vakavat oireet alkavat noin 35–40 päivän kuluttua ruoansaannin loppumisesta.

Ilman ruokaa keho käyttää ensimmäisinä päivinä maksan ja lihasten glykogeenivarastoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

– Elimistö kuluttaa ensin varastot pois. Ensin poltetaan pois rasva, sen jälkeen poltetaan pois lihakset, sanoo Tampereen yliopiston lastentautiopin professori Per Ashorn, joka työskentelee tällä hetkellä tutkijana Maailman terveysjärjestössä.

Lihaksia tarvitaan muun muassa sydämen- ja suolentoimintaan, liikkumiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen. Nälkiintymisen edetessä vitamiinit eivät enää imeydy. Myös aivoista palaa pois rasva. Elintoiminnot hiipuvat vähitellen.

Aikuisen päivittäinen kalorimäärätarve on 2100 kilokaloria, josta 1100 tarvitaan elimistön perustoimintojen ylläpitämiseen. Nälkiintyminen vähentää myös insuliinin eritystä. Kun keho käyttää rasva- ja proteiinivarantoja saadakseen energiaa, elektrolyytit, erityisesti fosfaatit, katoavat.

– Nälkiintyvä ihminen on usein apaattinen ja väsynyt. Kun tuntee nälkää, tuntee myös huonoa oloa, Ashorn toteaa.

Tyypillinen kuolinsyy on sydäninfarkti. Mikäli ihminen jää ruoan lisäksi ilman nesteitä, kuolema tapahtuu parissa viikossa tai jopa päivissä.

Aliravittu ihminen on altis monille vakaville infektioille, kuten keuhkokuumeelle. Lapsille aliravitsemus on ongelmallisempi kuin aikuiselle.

– Lapset tarvitsevat ravintoa kasvamiseen ja kehon toimintojen ylläpitämiseen. Lapset ovat myös riippuvaisempia toisista, joten he ovat alttiita aliravitsemukselle. Suomessa aliravitsemuksesta kärsivät heikoimmat, kuten vanhukset, sairaat tai alkoholistit, Ashorn sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa