Maanantai, 3.8.2020 
Nea, Neea, Linnea
Tiede

Tukimus: Alle puolet metsäpalosavun pienhiukkasista syntyy palopaikalla

  • Katri Keskitalo
Kuvituskuva Kuvituskuva

Ilmatieteen laitos johti Nature Geoscience –lehdessä juuri julkaistua tutkimusta, josta ilmeni, että suurin osa maastopalosavun pienhiukkasista muodostuu kilometrien päässä palosta, tiedottaa Ilmatieteen laitos.

Tutkimus osoitti, että yli puolet savanni- ja ruohikkopalojen pienhiukkaspäästöistä muodostuu vasta savun kulkeuduttua kauemmas palopaikalta, kun alun perin kaasumaiset yhdisteet tiivistyvät hiukkasiksi. Maastopalot ovat maailmanlaajuisesti yksi suurimmista pienhiukkasten lähteistä ja heikentävät ilmanlaatua laajoilla alueilla. Tutkimuksesta saadut havainnot auttavat arvioimaan maastopaloista peräisin olevien pienhiukkasten ilmasto-, ilmanlaatu- ja terveysvaikutuksia aikaisempaa huomattavasti tarkemmin.

Tutkimuksessa havaittiin, että maastopalojen savussa pienhiukkasten massa kasvoi sitä nopeammin, mitä epätäydellisempää palaminen oli ollut. Tiedotteen mukaan havainto pienhiukkasten määrän erittäin nopeasta kasvusta savupilvessä auttaa ymmärtämään maastopalojen ilmastovaikutuksia huomattavasti aiempaa paremmin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmatieteen laitos tutki savanni- ja ruohikkopalojen pienhiukkaspäästöjen kehittymistä savun kulkeutuessa kauemmas palopaikalta yhdessä etelä-afrikkalaisen North-West Universityn ja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa. Tutkimus perustuu pitkäaikaisiin kenttämittauksiin Etelä-Afrikassa, missä yleiset savanni- ja ruohikkopalot mahdollistavat savussa tapahtuvien prosessien tutkimisen luonnollisessa ympäristössä.Tutkimuksen löydökset ovat sovellettavissa myös boreaalisen vyöhykkeen metsäpalojen pienhiukkaspäästöihin.


 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi