Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Koti ja perhe

Vauvojen kiireellisten sijoitusten määrä yli kaksinkertaistunut

  • Karjalainen
Alle 1-vuotiaiden vauvojen kiireelliset sijoitukset ovat yli kaksinkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Vuonna 2011 Suomessa sijoitettiin kiireellisesti kodin ulkopuolelle yhteensä 134 vauvaa syntymävuoden aikana. Vuonna 2002 vastaava luku oli 57.

Käänne pienten vauvojen kiireellisten sijoitusten määrässä näkyy selvästi vuosien 2008 ja 2009 välillä. Kun alle 1-vuotiaana kiireellisesti sijoitettuja oli vuonna 2008 yhteensä 84, seuraavana vuonna määrä oli 124. Syntymävuoden aikana huostaan otettujen lasten määrä puolestaan oli vuotta aiemmin vähentynyt lähes kahdellakymmenellä.

Lastensuojelulaki muuttui vuonna 2008. Tämä saattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkijan Tarja Heinon mukaan selittää sitä, miksi vauvojen kiireellisten sijoitusten määrä lähti voimakkaaseen nousuun samalla, kun huostaanotot kääntyivät laskuun.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kunnan sosiaalilautakunta ei uuden lain mukaan voi enää tehdä päätöstä huostaanotosta, jos vanhemmat vastustavat sitä, vaan asiasta päättää hallinto-oikeus, Heino valottaa.

Kiireellisestä sijoituksesta onkin Heinon mukaan saattanut tulla välitoimi, joka tehdään huostaanottopäätöstä odotettaessa.