Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Luonto ja erä

EU:lta miljoonien eurojen rahoitus norppien suojeluun

  • Karjalainen
Euroopan komissio on myöntänyt saimaannorpan suojelua edistävälle hankkeelle miljoonien eurojen rahoituksen. Metsähallituksen luontopalveluiden vetämä Saimaannorppa-LIFE-hanke käynnistyy elokuussa ja kestää viisi vuotta. Hanke on EU-rahoitusosuudeltaan suurin Suomeen myönnetty LIFE-hanke. Sen kustannusarvio on noin 5,26 miljoonaa euroa, josta unioni rahoittaa 3,95 miljoonaa euroa.

Norppahankkeen aikana on tarkoitus muun muassa edistää saimaannorpalle turvallisten kalastusmuotojen käyttöä esimerkiksi tarjoamalla kalastajille mahdollisuutta vaihtaa verkkoja katiskoihin.

-  Viiden vuoden aikana on suunnitteilla useita kampanjoita, esimerkiksi kouluvierailuita ja kalastuskampanjoita, ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Konkreettisten suojelutoimien ohella viisivuotisen hankkeen aikana on tarkoitus myös tutkia muun muassa norppien liikkumista ja pesäpoikaskuolleisuutta. Hankkeessa on Metsähallituksen luontopalveluiden lisäksi mukana lukuisia tahoja, mukaan lukien Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto.

-  Hanke toteutetaan porrastetusti niin, että ensimmäiset pari vuotta ovat aktiivisia selvitys- ja tutkimuspuolella ja viimeiset kolme enemmän toteutuspuolella. RKTL ja yliopistot tekevät esimerkiksi uhanalaisuusanalyysit, joita voidaan mahdollisesti käyttää, kun saimaannorpan suojeluohjelmat uusitaan vuosina 2015-2016, Sipilä valottaa.