Sunnuntai, 5.7.2020 
Unto, Untamo
Luonto ja erä

Luonnonsuojeluliitto: "Norppakuolema olisi voitu helposti välttää"

  • Karjalainen
Pohjois-Karjalan Orivedellä kuoli saimaannorpan kuutti jäätyään kiinni vääränmalliseen katiskaan, Suomen luonnonsuojeluliitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Metsähallitus tiedotti asiasta aikaisemmin maanantaina.

Liiton mukaan katiskan suuaukkoa ei oltu vahvistettu riittävästi, jolloin kuutti pääsi uimaan katiskaan ja sinne kiinni jäätyään tukehtui. Lisäksi liitto ilmoittaa, että kuutti oli uinut alueelle, jossa ei ole rajoitettu kalastusta norppien suojelemiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Vuosikausia on sanottu, että norpat liikkuvat lähes koko Saimaalla. Melkein missä vain Saimaalla voi tulla tämä tilanne eteen, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo.

Liiton mukaan kuutit liikkuvat etenkin rantavesissä ja tekevät päivä päivältä pidempiä uintiretkiä.

-  Kalastusrajoituksia on laajennettava ja saatava yhtenäisemmiksi. Rajoitusalueiden reunat ovat ongelmana Pohjois-Karjalan lisäksi esimerkiksi Etelä-Saimaalla ja läntisellä Saimaalla, Luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piirin toiminnanjohtaja Timo Luostarinen sanoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton vuonna 2012 käynnistämässä Kalasta oikein katiskalla -kampanjassa jaetaan ilmaiseksi nielurajoittimia. Ne estävät katiskan suuaukon laajenemisen, mikä varmistaa sen, että kuutti ei pääse tunkeutumaan katiskaan. Nielurajoitin on kiinnitettävä tukevasti neljällä nippusiteellä, jotta siitä olisi hyötyä.

-  Toivomme, että kaikki Saimaalla kalastavat asentavat nielurajoittimen katiskaan, vaikka eivät asuisi kalastusrajoitusalueella. Se on helppo tapa auttaa norppaa. Myös verkot olisi hyvä jättää kokonaan, ei vain kesäkuun loppuun asti, jolloin kalastusrajoitus päättyy. Viime vuodet ovat osoittaneet kuuttien kalanpyydyskuolemien siirtyneen loppukesälle, Tiainen kertoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi