Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Luonto ja erä

Kuva: 11-vuotias metsästäjä toteutti unelmansa - "Katso, täriseekö sormi!"

  • Arttu Koistinen

Kellon viisarit näyttävät aamukymmentä Outokummun Apajalahdessa lauantaina 25. lokakuuta. Yksitoistavuotias Otto Räsänen (kuvassa) on ukkinsa kanssa hirvipassissa, Pykälän Erän muiden metsästäjien kanssa.

Metsästys on kiehtonut Ottoa pienestä asti. Jo kaksivuotiaana poika sonnustautui hirvijahtivaatteisiin ja tähtäili puuhirveä kuminauhapyssyllä noin vuoden vanhemman Topi-isoveljensä kanssa.

Otto suoritti metsästyskortin kesällä, ja metsällä on käyty syksyn mittaan. Ensimmäinen kaato kuitenkin uupuu vielä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pilke silmäkulmassaan ukki utelee Otolta, jännittääkö nuorta metsästäjää. Ei jännitä, poika tokaisee.

Pian passiparivaljakko kuulee hirven lähestyvän Apajalahdessa. Hirvi tulee Ottoa ja ukkia kohti. He päästävät hirven noin kahdenkymmenen metrin päähän. Otto tähtää ja painaa liipaisinta. Yksi laukaus riittää.

-  Kun Otto oli ampunut hirven, hän nosti etusormensa pystyyn ukille ja sanoi: "Katso, ukki, täriseekö sormi!" Sormi ei tärissyt, pojan äiti Sari Räsänen kertaa.

Hirven kellistäminen tietää kaatoryyppyä. Mitä Otto hörppäsi kaadon kunniaksi?

-  Kaatoryyppyä ei ollut, mutta Oton hattuun laitettiin havunoksa. Hän kulki oksa hatussaan lauantain, ylpeä Sari Räsänen sanoo. Kokemus on niin vaikuttava Otolle, että kaadosta puhutaan monta päivää ja puhutaan yhä perheessä. Pojilla on ensimmäiset hirvipeijaiset ensi lauantaina.

Metsästysseuran ikähaitarin molemmat ääripäät kaatoivat hirven viime viikonloppuna. Otto ampui ensimmäisen hirvensä lauantaina, ja sunnuntaina metsästysseuran vanhin 85-vuotias jäsen kaatoi vasan.

Metsästysporukat ukkoutuvat melkoista vauhtia Suomessa. Sari Räsäsen arvion mukaan metsästysporukassa on noin kymmenkunta jäsentä, joista suurin osa on jo melko iäkästä väkeä.

Otto ja tämän isoveli ovat kuitenkin metsämiehiä henkeen ja vereen, Sari Räsänen kertoo.

-  Uskon, että metsästysharrastus jatkuu pojilla. He käyvät myös lintumetsällä ja kalassa. Toivotaan, että seuroihin tulee lisää metsästysharrastajia.