Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Koti ja perhe

Intersukupuolisten vauvojen hoidossa kiistaa

Suomessa syntyy joka vuosi lapsia, joiden sukupuolta ei voida yksiselitteisesti määritellä tytöksi tai pojaksi. Lääkärit ovat erimielisiä siitä, kuinka heitä pitäisi hoitaa. Vaikeimpien ja epäselvimpien potilaiden diagnosointi ja hoito on keskitetty Oulun ja Helsingin yliopistollisiin sairaaloihin.

Oulussa intersukupuolisia vauvoja ei ole enää tällä vuosituhannella leikattu, jos leikkaukseen ei ole olltu muuta kuin esteettisiä syitä.

- Lapsen terveitä sukuelimiä ei pidä leikata ennen kuin hän itse ymmärtää leikkausten mahdolliset hyödyt, haitat ja riskit, lastenkirurgi Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Osastonylilääkäri Seppo Taskinen Helsingin seudun yliopistollisesta keskussairaalasta on eri mieltä.

- Jos lapsella on häiritsevän näköiset sukuelimet, totta kai ne korjataan. Leikkauksista on saatu potilailta hyvää palautetta, hän sanoo.

Myös maailmalla intersukupuolisten lasten kosmeettiset leikkaukset ovat saaneet runsaasti huomiota. Esimerkiksi Euroopan neuvosto kehotti viime vuoden lopulla jäsenmaitaan varmistamaan, ettei intersukupuolisia lapsia leikattaisi kosmeettisista syistä.

Joissakin maissa intersukupuolisuus on huomioitu henkilöllisyystodistuksissa. Muun muassa Saksassa ja Australiassa on mahdollista jättää virallinen sukupuoli määrittelemättömäksi. Suomessa kaikkien kansalaisten on oltava virallisesti miehiä tai naisia.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.