Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Luonto ja erä

Metsästäjät pursuavat kiukkua: "Täysin käsittämätön lakimuutos"

Edellisen eduskunnan toiseksi viimeisenä työpäivänään säätämä metsästyslain muutos synnyttää kovaa kritiikkiä ja kiukkua karhunmetsästäjien keskuudessa.

Lakimuutos tekee riistapelloista käytännössä laittomia karhunmetsästyksen yhteydessä. Moni metsästysseura onkin luopunut kokonaan omista riistapelloistaan.

Kyse on siitä, että lainmuutos selkeytti jonkin verran viljeltyyn peltoon karhunmetsästyksen yhteydessä kohdistuvia määräyksiä, mutta vaikeutti merkittävästi koirien avulla tapahtuvaa metsästystä alueilla, joilla on riistapeltoja.

Lakimuutoksen jälkeen viljeltyä peltoa ei tulkita karhun ravintohoukuttimeksi, joten karhun saa ampua myös peltoon sen jälkeen kun sato on korjattu. Rajoitus ei koske nurmipeltoja.

Karhun jäljityksen koiralla saa aloittaa viljapelloltakin, vaikka sato olisi korjaamatta. Sen sijaan koira ei saa aloittaa karhun jäljitystä riistapelloilta, jotka tulkitaan nyt kielletyiksi karhun ravintohoukuttimiksi. Määräys koskee sekä tukipeltoisia että pienempialaisia riistapeltoja.

Säännöksen tulkitaan tarkoittavan myös tilanteita, joissa muualla hakutyöskentelyyn päästetty koira etenee jopa kilometrien päässä olevalle riistapellolle ja siitä edelleen, kunnes saa karhun haukkuun.

Yksittäinen passimies ei voi tietää, onko koira kulkenut riistapellon läheisyydessä.

- Jos karhu ammutaan tästä haukusta ja viranomaiset tutkivat koiran reitin omistajan koiratutkan näytöltä, tapaus käsitellään aina törkeänä metsästysrikoksena. En totisesti toivo, että yksikään metsästäjä joutuisi moiseen tilanteeseen, Lieksan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Törrönen sanoo.

Laissa on ammottava ristiriita viljelypellon ja riistapellon välillä muutenkin, sillä karhua ei saa muutoinkaan metsästää riistapellon läheisyydessä eikä karhun sellaisella kulkureitillä, joka suuntautuu riistapeltoon.

- Lakimuutos on täysin käsittämätön. Metsästysseurat joutuvat hyvin outoon tilanteeseen, kun niiden pitäisi tehdä riistanhoitotyötä muun muassa riistapeltojen avulla, mutta nyt ne jouduttiin kyntämään nurin, ettei sattuisi vahinkokaatoja, harmittelee Lieksan karhujahdin aluejohtaja Esa Räty.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa