Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Luonto ja erä

Luonnonsuojelupiiri: UPM:n kaava Kiteellä on lainvastainen

  • Karjalainen
Metsäjätti UPM Kymmene Oyj jatkaa laajamittaista rantojen kaavoittamista Pohjois-Karjalassa.

Uusin ranta-asemakaavaluonnos on tehty Kiteelle. Se käsittää kymmeniä kilometrejä rantaviivaa ja reilusti yli 100 rakennuspaikkaa.

Kaavaluonnoksen nimi on "Pyhäjärvi, Nivunki, Karjalanjärvi, Valkiajärvi, Valkialampi ja pienet lammet ranta-asemakaava".

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaavoitetut kohteet sijaitsevat Pyhäjärven Hummonselän rannoilla, mutta myös laajalti pienvesistöjen alueilla.

Yleensä asemakaavat koskevat melko pieniä ja yhtenäisiä alueita. Ne myös määrittävät kaava-alueen maan- ja muunkin käytön hyvin tiukasti. Tästä ranta-asemakaavasta puuttuvat esimerkiksi tieyhteydet.

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ihmettelee kaavaluonnoksesta 29. syyskuuta antamassaan lausunnossa Kiteen kaupungille, miksi UPM on saanut luvan kaavoittaa laajat ranta-alueet samaan aikaan, kun Kitee on kaavoittamassa Pyhäjärven rantoja.

Luonnonsuojelupiiri kysyy, toteutuuko näissä kaavoissa maanomistajien tasapuolinen kohtelu myös kaavoitusoikeuden osalta.

UPM:n kaavaluonnos ei ulotu osayleiskaavan alueelle. Luonnonsuojelupiirin mielestä oikea marssijärjestys olisi, että osayleiskaava ensin ja ranta-asemakaava vasta sen jälkeen sekä sen sisältövaatimusten mukaisesti.

Lue lisää sunnuntain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa