Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Luonto ja erä

Rajavartiostolta muistutus metsästäjille koirista ja patruunoista

  • Jani Leinonen

Suomen ja Venäjän välisen rajajärjestyssopimuksen mukaisesti kotieläinten rajanylitykset on pyrittävä estämään. Pohjois-Karjalan rajavartiosto kehottaa metsästäjiä kiinnittämään huomiota rajanläheisen alueen toimintaan.

Tänäkin vuonna on karhun ja hirven metsästyksen yhteydessä useita koiria mennyt Venäjälle puolelle Pohjois-Karjalan alueella. Yleensä koirat saadaan takaisin Venäjältä joko koirien palatessa Suomen puolelle itsenäisesti tai Venäjän rajavartioviranomaisten kautta. Joissakin tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet palaamatta ja kadonneet.

Rajavartioston mukaan metsästyskoirien irti päästämistä aivan rajavyöhykkeen tuntumassa pitää välttää.

- Kaikki Venäjän puolella käyneet koirat saatetaan Suomessa eläinlääkäreiden tietoon ja heidän arvionsa mukaan koirat on tarvittaessa toimitettava tarkastukseen eläintautien leviämisen estämiseksi. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet. Koiranomistajia muistutetaan rokotusten ja matolääkitysten ylläpitämisen tärkeydestä, rajavartiosto tiedottaa.

Kun rajavartioston partio kohtaa rajavyöhykkeellä koiran, jonka omistajaa ei tunneta tai on syytä epäillä koiran käyneen Venäjällä, koira toimitetaan löytöeläintarhaan.

Lisäksi metsästyskauden ollessa käynnissä rajavartiosto muistuttaa Venäjälle matkustavia siitä, että aseita ja aseiden patruunoita ei saa viedä Venäjälle ilman lupaa.

Vuosittain Venäjän viranomaiset ilmoittavat useita kertoja löytäneensä rajatarkastuksessa rajanylittäjien autoista patruunoita.

- Yleensä nämä yksittäiset patruunat ovat jääneet huolimattomuudesta irtonaisina auton peräkonttiin tai hansikaslokeroon. Patruunoiden löytyminen aiheuttaa auton kuljettajalle Venäjällä mahdollisen sakkorangaistuksen ja huomattavan aikaviiveen rajanylitykseen asian tutkimisen takia, Pohjois-Karjalan rajavartiostosta kerrotaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa