Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Koti ja perhe

Joulu on perhejuhla - yksinäisyys ja kotiolojen ongelmat korostuvat juhlapyhinä

Joulu on suomalaisille perinteinen perhejuhla, jolloin usein kokoonnutaan yhteen nauttimaan hyvästä ruoasta ja joulun rauhasta. Vaikka suurin osa ihmisistä rauhoittuu joulun viettoon, ei vuoden lopussa kuitenkaan vältytä erilaisilta vaara- ja hätätilanteilta, hätäkeskuslaitoksesta kerrotaan.

Yleisimmin vaaratilanteita sattuu liikenteessä, varomattoman tulen käsittelyn kanssa sekä liiallisen alkoholin käytön yhteydessä, mutta myös erilaiset perheen sisäiset ongelmat ja riidat sekä yksinäisyys korostuvat hätäpuheluissa pitkien joulun pyhien aikaan. Hätäkeskuksissa aamupäivät ovat puhelumääriltään maltillisempia, mutta iltaa kohden viranomaisia työllistävät usein juhlivat ihmiset ja kärjistyneet tilanteet.

- Hätänumeroon soitetaan monenlaisissa ongelmatilanteissa, mutta kaikki tapaukset eivät kuitenkaan vaadi kiireellistä viranomaisapua. Ennen hätänumeroon soittamista tulisi harkita, voisiko erilaisten järjestöjen tarjoama neuvonta tai keskusteluapu riittää ratkaisemaan tilanteen. Joulun aikaan monet ammattilaiset ja vapaaehtoistyöntekijät päivystävät eri yhteisöjen kriisipuhelimissa, ja nykyään myös internetin chateissa. Myöskään erilaiset tiedusteluluontoiset puhelut eivät kuulu hätänumeroon, muistuttaa hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen.

Hätänumeroon soitetaan joka päivä reilu 7 000 hätäpuhelua, joista noin 1 800 puhelua on hätänumeroon kuulumattomia, joko tahattomasti soitettuja tai ilkivaltaisia puheluita.

- Hätänumeroon 112 tulisi soittaa vain todellisissa hätätilanteissa, jolloin paikalle tarvitaan kiireellistä viranomaisapua. Kiireettömään avuntarpeeseen on tarjolla eri järjestöjen ylläpitämiä auttavia puhelimia, joista erilaisissa kriisitilanteissa saa apua ja ohjausta keskustelun muodossa, Nieminen opastaa.