Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Tiede

Näin vuosi avaruudessa vaikuttaa kehoon: Luut haurastuvat, näkö heikkenee, naama turpoaa

  • Karjalainen
Astronautti Scott Kelly ja kosmonautti Mikhail Kornienko palasivat juuri Maahan vuoden kestäneeltä avaruusmatkaltaan.

Nasa on tehnyt listan muutoksista, joita avaruusmiesten kehossa on tapahtunut vuoden aikana. Avaruusvuosi on vaikuttanut monella oudollakin tavalla Kellyyn ja Kornienkoon.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Luut haurastuvat nopeasti avaruudessa. Astronautti voi menettää jopa 12 prosenttia luidensa tiheydestä avaruudessa vietetyn vuoden aikana. Luut haurastuvat erityisesti lonkassa, reisissä ja lannenikamassa. Haurastuneet luut murtuvat ja katkeavat helpommin.

Painottomassa tilassa lihaksia ei juuri tarvita, joten lihasmassa alkaa pienentyä ja voimat huveta. Erityisen nopeasti lihakset muuttuvat jaloissa.

Lihasten surkastuminen ja voimien väheneminen vaikuttaa myös esimerkiksi koordinaatioon.

Fyysinen harjoittelu on tärkeää astronauteille, jotta luusto ja lihaksisto pysyvät mahdollisimman hyvässä kunnossa. Astronautit harjoittelevat päivittäin kaksi tuntia pitääkseen kuntoaan yllä.

Painottomassa tilassa ruumiin nesteet leviävät eri puolille kehoa tasaisemmin kuin Maassa, joten kasvot saattavat näyttää pöhöttyneiltä. Näkökyky saattaa heikentyä, koska aivoihin kohdistuva paine muuttuu avaruudessa.

Avaruudessa ihminen ei ole Maan ilmakehän ja magneettikentän suojaama, jonka takia astronautit saavat melko suuria määriä haitallista säteilyä avaruuslentonsa aikana. Säteilyn on todettu aiheuttavan syöpää ja vaikuttavan keskushermostoon. Lisäksi säteily voi aiheuttaa pahoinvointia.

Unenpuute, väsymys, huono yhteishenki ja psyykkiset ongelmat voivat vaarantaa astronautin terveydentilan avaruuslennon aikana. Varsinkin henkisen jaksamisen.

Astronauttien unesta pyritään saamaan mahdollisimman laadukasta ja vuorokausirytmistä tasainen, jotta väsymys ei vaikuta suorituskykyyn ja mielialaan. Psykologista tukea tarjotaan sekä astronauteille yksilöinä että miehistölle joukkona.

Avaruusaseman tapahtumia seurataan Maasta, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua mahdollisimman pian.

Kellyn ja Kornienkon terveydentila on tutkittu tarkkaan ennen avaruudessa vietettyä vuotta. Heidän terveyttään tullaan tarkkailemaan myös pitkään Maahan laskeutumisen jälkeen. Nasa uskoo, että Kellyn ja Kornienkon avulla tullaan saamaan paljon myös avaruuslentäjien terveyteen liittyvää tietoa, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa.

Lähteet:

Nasa

Business Insider

http://www.nasa.gov/externalflash/HRP_Feature/

http://uk.businessinsider.com/heres-what-happens-to-your-body-in-space-2016-3

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi