Maanantai, 6.7.2020 
Esa, Esaias
Matkailu

Matkailuyritykset hyödyntävät mielellään luonnontuotteita toiminnassaan

  • Karjalainen

Arktiset Aromit ry toteutti keväällä kyselyn, jossa selvitettiin, miten matkailuyritykset hyödyntävät luonnontuotteita (marjat, sienet, yrtit, erikoisluonnontuotteet) toiminnassaan. Kyselyyn osallistui yhteensä 64 yritystä eri puolilta Suomea.

Suurin osa vastaajista hyödynsi marjatuotteita yrityksensä tarjoamilla aterioilla. Myös sieniä ja yrttejä tarjottiin runsaasti vastanneiden yrityksien ruokapalveluissa. Noin puolet vastaajien yrityksistä harjoitti myös luonnontuotteiden myyntitoimintaa. Noin puolet vastaajista ilmoitti järjestävänsä luonnontuotteisiin liittyviä kursseja, erityisesti sieni- ja villiruokakursseja. Lisäksi useat yritykset ilmoittivat järjestävänsä marja-, sieni- ja yrttiretkiä.

Vastauksien perusteella Suomessa on jo pitkään osattu hyödyntää luonnontuotteita matkailutoiminnassa. Toisaalta usea vastaaja toi esille, ettei kaikkea luonnontuotteiden tarjoamaa potentiaalia ole vielä hyödynnetty.

Luonnontuotteiden matkailukytkentään liittyviä haasteita ovat vastaajien mukaan muun muassa markkinointikanavien puute, pula osaavasta henkilökunnasta ja liian tiukka lainsäädäntö.

Vastaajat esittivät myös useita kehitysehdotuksia: alan koulutusta tulisi lisätä, markkinointiin olisi suunnattava paljon resursseja, ja yrityksien kannattaisi tehdä enemmän yhteistyötä toiminnan tehostamiseksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi