Lauantai, 26.9.2020 
Kuisma
Matkailu

Matkailun eettisyys mietityttää: "Ei välttämättä tarvita huvipuistoa, peliluolaa..."

  • Teppo Komulainen

Lähdettäisiinkö Kanarialle vai pidettäisiinkö sittenkin ne sangriajuhlat taloyhtiön pihassa? Matkailun viattomuuteen kriittisesti suhtautuva matkailun kulttuuritutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutista (MTI) kehottaa harkitsemaan.

– Kauas lentämisen sijasta voi myös tehdä ihmisten omasta elinympäristöstä vihreämpää, iloisempaa ja yhteisöllisempää. Jospa voidaan löytää luonnosta ja läheisistä ne voimavarat, joita tarvitaan hyvään elämään. Matkailullahan haetaan hyvää elämää, Veijola sanoo.

– Ei välttämättä tarvita huvipuistoa, peliluolaa, viinaa, turistiaktiviteetteja tai tiikerinampumista.

Veijolan mukaan me länsimaiset ihmiset elämme usein kulutuskuplassa, jossa etsimme seuraavaa koskematonta rantaa, viihtyisää pikkukylää tai entistä tehdasaluetta, joka on muutettu turisteja varten boheemiksi putiikkialueeksi.

– Matkailun kasvattaminen tavoitteena on todellakin kestämätöntä sekä paikallisesti että globaalisti, ellei sitä tehdä ilmastonmuutos huomioiden.

Veijola pitää epäeettisenä sitä, että paikallisten ”pyhät paikat”, joissa kaikki ovat voineet vapaasti vaeltaa ja hiljentyä, ostetaan ja varataan matkailun yksityiskäyttöön. Tätä tapahtuu hänen mukaansa niin köyhissä maissa kuin Suomessa. Esimerkiksi vaaran laki voidaan rakentaa täyteen mökkejä.

Toisaalta hän ymmärtää, että osa tuntureista on syytä antaa matkailukohteiksi, jotta esimerkiksi perheet pääsevät yhdessä ja esteettömästi ulkoilemaan ja liikkumaan.

– Jos Pallas ja kaikki muut olisivat samanlaisia kuin Levi, se olisi järjetöntä.

Karjalainen kirjoitti aiheesta laajemmin sunnuntaina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi