Tiistai, 13.11.2018 
Ano, Kristian
Matkailu

Kävitkö kesälomamatkalla tai suuntaatko ulkomaille syksyllä? – Näin epidemiariskit vaikuttavat verenluovutukseen

  • Karjalainen

Heinä-marraskuussa Länsi-Niilin viruksen epidemiakausi aiheuttaa verenluovutusrajoituksia myös Euroopan-matkaajille. Euroopan ulkopuolella matkustaneiden on aina odotettava vähintään 28 vuorokautta ennen luovutusta.

Tavallisesti Euroopassa matkustelu ei vaikuta verenluovutussoveltuvuuteen Suomessa. Länsi-Niilin epidemia kesäisin ja syksyisin on kuitenkin poikkeus. Virustartuntoja esiintyy heinä-marraskuussa osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa, minkä vuoksi riskialueella matkanneet voivat luovuttaa verta vasta 28 vuorokauden varoajan jälkeen.

Länsi-Niilin virus leviää hyttysten välityksellä. Jo yli kymmenen vuoden ajan se on aiheuttanut ihmisille laajoja epidemioita Pohjois-Amerikassa. Viime vuosina epidemioita on ollut myös osassa Etelä- ja Itä-Eurooppaa, Venäjää sekä joissakin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa.

Suuri osa tartunnan saaneista ei saa mitään oireita, mutta osalla esiintyy kuumetta, pahoinvointia ja päänsärkyä. Noin prosentti voi saada vakavan aivotulehduksen. Verenluovutusrajoitus riskialueella oleskelleille on tarpeellinen, jotta mahdollinen oireeton tartunta ei leviäisi verensiirron välityksellä.

EU:n ja EFTA-alueiden eli Euroopan ulkopuolella matkustaneita koskee aina 28 vuorokauden verenluovutusrajoitus, joka on voimassa ympäri vuoden. Tämä varoaika kattaa suurimman osan muiden maanosien epidemiariskeistä.

Jos henkilö on sairastunut kuumetautiin epidemia-alueella matkustaessaan tai seuraavan kahden viikon aikana, varoaika ennen verenluovutusta lasketaan vasta toipumisesta alkaen. Mikäli matkan kohteena on ollut malariariskialue, on odotettava kuusi kuukautta ennen luovutusta.

Joensuussa seuraava verenluovutustilaisuus järjestetään keskiviikkona 24. elokuuta. Verta voi luovuttaa Joensuun pääkirjaston Muikku-salissa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa