Perjantai, 16.11.2018 
Aarne, Aarno
Matkailu

Helsinki-Vantaalta Pohjoismaiden parhaat vaihtoyhteydet maailman eri kolkkiin

  • Karjalainen

Lentoasemajärjestö ACI Europen julkaiseman tuoreen tutkimuksen mukaan Helsinki-Vantaan lentoasema on Euroopan 12. merkittävin vaihtolentoasema eli hubi. Helsinki-Vantaan merkitys kansainvälisen vaihtolentoliikenteen solmukohtana on suurempi kuin minkään toisen pohjoismaisen lentoaseman.

Helsinki-Vantaan tarjoamien vaihtoyhteyksien määrä on kasvanut viimeisen 10 vuoden aikana yli 75 prosenttia. Sen ansiosta lentoasema on noussut Euroopan tärkeimpien lentoliikennekeskuksien eli hubien joukkoon.

Tutkimuksessa mitattiin niitä päälentoasemien tarjoamia vaihtoyhteyksiä, jotka asiakas voi ostaa lentoyhtiöltä yhtenä lippuna.

Helsinki peittoaa vaihtoyhteyksissä Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon lentoasemat. Kun vaihtoliikennettä kehitetään, siitä hyötyvät kaikki. Tämä näkyy Suomessakin, sillä suomalaisilla on väestömäärään suhteutettuna erinomaiset yhteydet eri puolille maailmaa.

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolaisen mukaan lentoliikenne tukee vahvasti Suomen talouden kilpailukykyä. Hänen mukaansa Suomeen tarvitaan nyt kansallinen projekti, jossa hyvistä lentoyhteyksistä otetaan kaikki mahdollinen irti niin matkailun kehittämisessä kuin investointien ja ulkomaisten yhtiöiden toimipisteiden houkuttelussa Suomeen.

– Menestyvä kansainvälinen lentoasema stimuloi maansa taloutta ja työllisyyttä ja sillä tärkeä merkitys koko kansantalouden kannalta. Esimerkiksi Suomessa lentoliikenne työllistää 100 000 henkeä ja sen osuus bruttokansantuotteesta on noin kolme prosenttia. Tämä on yksi syy siihen, miksi lentoasemat havittelevat kasvua vaihtomatkustuksesta ja miksi kilpailu eri lentoasemien välillä on kovaa, hän sanoo.

Helsinki-Vantaan asemaa lentoliikenteen merkittävänä eurooppalaisena solmukohtana korostaa etenkin Helsingin ja Aasian välinen runsas reittivalikoima.

Helsingistä on tarjolla 31 suoraa viikoittaista lentoa Japaniin, mikä on kolmanneksi eniten koko Euroopassa. Japanin-reittien määrässä mitattuna Helsinki-Vantaa on tällä hetkellä Euroopan suurin lentoasema. Kööpenhaminasta viikoittaisia lentovuoroja Japaniin on seitsemän, Tukholmasta ja Oslosta ei yhtäkään. Kiinan kohteisiin viikoittaisia lentoja on Helsingistä 25, Kööpenhaminasta 14 ja Tukholmasta yhdeksän.

Reittien määrä on kasvanut jälleen tänä vuonna Finnairin avattua toukokuussa reitit Helsingistä sekä Kiinan Guangzhouhun että Japanin Fukuokaan. Lokakuussa Helsinki-Vantaan asema Pohjoismaiden johtavana lentoliikenteen solmukohtana korostuu, kun Qatar Airways avaa yhteyden Helsingistä Lähi-idän nopeimmin kasvavaan hubiin, Dohaan. Sen ansiosta Suomesta avautuvat yhä monipuolisemmat lentoyhteydet paitsi Lähi-itään myös Intiaan, Afrikkaan ja Australiaan.

Lähde: Finavia

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa