Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Matkailu

Lapissa odotetaan pientä piristystä ruskamatkailuun

  • STT
Saariselällä ruska on parhaimmillaan, mutta Ylläksellä vielä odotetaan parasta sesonkia. Lehtikuva / Tatu Lertola. Saariselällä ruska on parhaimmillaan, mutta Ylläksellä vielä odotetaan parasta sesonkia. Lehtikuva / Tatu Lertola.
Lapin matkailuyrittäjät odottavat syksyn ruskasesongin tuovan hieman enemmän matkailijoita kuin viime vuonna. He eivät kuitenkaan lupaa matkailijoille kaikkein kauneinta väriloistoa, sillä lämmin ja kostea kesä vaikuttaa haitallisesti syksyn ruskaan.

- Lehtipuissa oli jotain ruostetta, joten metsäpuuruska ei ole erityisen kaunis, Saariselän keskusvaraamon toimitusjohtaja Jouni Kanerva sanoo.

Kanerva sanoo, että kotimaiset matkailijat ovat tehneet syyskuulle hieman enemmän varauksia kuin viime vuonna. Saariselällä suurin osa matkailijoista on suomalaisia. Kanerva sanoo, että heidän asiakkaistaan noin 85 prosenttia tulee kotimaasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saariselällä ruska on parhaimmillaan, mutta Ylläksellä vielä odotetaan parasta sesonkia. Ylläkselle on tulossa syyskuussa enemmän kotimaisia ja ulkomaisia ruskaturisteja, Mauri Kuru sanoo. Hänen johtamansa Destination Lapland on Ylläksen alueen keskusvaraamo, joka vuokraa mökkejä ja järjestää muita palveluja.

- Sosiaalinen media lisää kysyntää, kun ruska, revontulet ja keskiyön aurinko näkyvät globaalisti, Kuru sanoo.

Yritysmatkailu laskussa

Kanerva sanoo, että ruskasesonki jättää takavuosia vähemmän rahaa Saariselälle, sillä yritysten ruskamatkojen osuus on pienentynyt selvästi. Yritysmatkailija käyttää enemmän rahaa kuin omalla rahalla matkustava.

- Viimeisen viiden-kahdeksan vuoden aikana yritysten ruskamatkailu on pienentynyt ja yritysmatkailu on keskittynyt entisestään muutamalle kevättalven viikolle, Kanerva sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan syyskuun yöpymisten määrä kasvoi Lapissa suhteellisen tasaisesti vuoteen 2010 asti, jolloin rekisteröitiin yli 200 000 yöpymistä.

Sen jälkeen matkailu syyskuussa Lappiin on Tilastokeskuksen mukaan hieman vähentynyt. Viime vuoden syyskuussa tilastoitiin noin 194 000 yöpymistä. Tilastossa ei ole mukana esimerkiksi kaikkia yksityisten omistamia mökkejä.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa