Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Matkailu

Petroskoi pesee kasvojaan uusilla hotelleilla

  • Pentti Väistö, Tuula Koponen
  • Pentti Väistö
Onego Palace on Petroskoin korkeatasoisin hotelli. Onego Palace on Petroskoin korkeatasoisin hotelli.

Näkymä hotelli Onego Palacen yhdennentoista kerroksen ravintolasta on rauhoittava. Katse suuntautuu Petroskoin edessä hiljaa lainehtivaan Ääniseen.
Ääninen on Euroopan toiseksi suurin järvi. Tällä kohtaa silmä tavoittaa maata vastarannoilta, sillä suuret selät alkavat vasta matkan päästä. Pöytäliinat ovat valkoiset ja tarjoilijat mustavalkoisissa asuissaan.
Vilkaisu etuoikealle näyttää Petroskoin ja Kizhin saaren väliä liikennöivien kantosiipialusten sataman.  Siinä pysähtyvät myös tuhansia  risteilymatkailijoita Pietarista Karjalan tasavallan pääkaupunkiin kuljettavat monikerroksiset alukset.
Sataman vieressä pyörii huvipuiston maailmanpyörä. Sen korkeimmasta lakipisteestä näkee lähes koko kaupungin, ja satama-alueella oleva Pietari Suuren patsas näyttää Pikku-Pietarilta.

 Hotelli Onego Palace on uusi neljän tähden hotelli kiven heiton päässä kaupungin keskustasta. Se edustaa uutta Venäjää. Sen avainhenkilöstöä ei ole koulutettu puhumaan suomea, mutta englannilla se pärjää minkä pitää. Hotellin omistaa moskovalainen suurliikemies, jonka juuret ovat syvällä Azerbaidžanin hedelmällisessä ja bisnestä ymmärtävässä mullassa.

Suomalaisten niin hyvin tuntema legendaarinen Pohjola eli Severnaja Lenin- ja Marx-katujen risteyksessä on nyt kiinni. Uusi omistaja aloitti remontin kesällä parhaan matkailukauden käynnistyessä.

Urbaani rantaloma Äänisen rannalla onnistuu kuitenkin hyvin ilman alikuntoista ja ylihintaista Pohjolaakin. Voit asua Äänisen Palatsissa (Onego Palace), Äänislinnassa (Onezhski Zamok) tai Äänisrannassa (Prionezhski). Kaikki nämä ovat melko uusia hotelleja Petroskoissa.
Isolle rannalle menee omalla autolla Niiralasta viitisen tuntia, bussilla vähän enemmän. Siinä ajassa ehtii käydä Öljymäellä kaupassa ja Kolatselässä kahvilla.

Noin 350 000 asukkaan Petroskoihin on rakennettu ja rakennetaan parhaillaan suuria ostoskeskuksia. Ne pyrkivät kilpailemaan karjalaisten ruplista Suomen puolella olevien houkutusten kanssa.
Sisäiseltä ja ulkoiselta näöltään shoppailusolukot eivät juurikaan eroa suomalaisista. Tavaravalikoima sentään on paikallisille suunnattuna osittain erilainen ja paikoin hyvinkin ylellinen.

Uusista hotelleista Äänislinna (Onezkij Zamok) on vielä lähempänä rantaa kuin Onego Palace. Se on Palatsia pienempi ja jonkin verran halvempi. Sijainti on rauhallinen ja näköala Ääniselle hyvä.
Prioneshgijssa on kaksi osaa, uudempi ja vanhempi. Hotelli on rannassa, ja sillä on suuri piha-alue rannalle päin. Hintataso on suurin piirtein sama kuin Äänislinnassa.
Sitten on vielä Karelia. Se on vanha neuvostoajan tornitalo, joka on remontoitu niin viimeisen päälle, että se on erityisesti bisnesväen suosiossa. Hotellista ei ole ole välitöntä pääsyä rantaan.

Petroskoi ei ole hullun halpa matkailukohde. Hotellihinnat ovat Suomen tasoa, jopa kalliimpia. Syömiseenkin on syytä varata ainakin keskustan ravintoloissa suomalaisen lounaan verran rahaa.
Toisaalta, omatoimimatkailija löytää etsiessään hyvinkin edullisia majoituspaikkoja ja ruokapaikkoja, mutta siihen tarvitaan hieman paikallistuntemusta.
Entäpä uimaan Äänisen? Ehkä ei kuitenkaan. Parhaat rannat ovat hotellien saunaosastojen uima-altailla.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa