Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Matkailu

Matkailusesongista ennustetaan hyvää: Suomi on Pohjoismaisessa vertailussa markkinajohtaja talvikaudella

  • Karjalainen

Alkava talvikausi näyttää lupaavalta ulkomaisten matkanjärjestäjien arvioiden mukaan, selviää Finpron Visit Finland -yksikön tuoreesta selvityksestä.

Näkymät tulevalle talvikaudelle ovat positiiviset erityisesti Lapin matkailun kasvun ansiosta. Lukuisten uusien lentovuorojen ja -reittien ansiosta Lappiin lennetään tulevana talvena Euroopasta enemmän kuin vuosiin.

– Odotamme alkavalla talvisesongilla merkittävää kasvua ulkomaalaisten matkailijoiden määrässä, Visit Finlandin tutkimuspäällikkö Katarina Wakonen Finprosta kertoo.

Lapin matkailutalven onnistuminen on taloudellisesti merkittävää koko Suomen kannalta. Etenkin britit ja ranskalaiset matkustavat Suomeen selvästi useammin talvella, kun taas suurin osa saksalaisista ja ruotsalaisista matkailijoista suuntaa Suomeen kesällä.

− Britit ovat suurin matkailijaryhmä Lapissa. Talven huippusesongin yöpymisillä mitattuna brittien osuus ulkomaisista Lapin matkailijoista on jopa 28 prosenttia. Brittien joulumatkat Lappiin myytiin loppuun jo ennen brexit-äänestystä ja olemme saaneet uutta lentokapasiteettia. Alkuvuoden talviaktiviteettimyynti voi kuitenkin olla haaste, sillä brexitiä seurannut punnan kurssin lasku vaikuttaa erityisesti luksustuotteisiin ja -palveluihin, Wakonen sanoo.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen talvikausi marras-huhtikuussa houkuttelee enemmän ulkomaisia matkailijoita. Viime vuonna ulkomaisten yöpymisistä Suomessa 55 prosenttia oli kesäkaudella ja 45 prosenttia talvikaudella.

− Pohjoismaisen vertailumme perusteella Suomi on talvikautena markkinajohtaja Venäjän, Britannian, Ranskan, Japanin, Kiinan ja Sveitsin markkinoilla, Wakonen kertoo.

Aasialaiset matkailijat ovat korvanneet kuluvana vuonna venäläisten matkailijoiden vähentymistä. Venäläisten matkailijoiden määrä on laskenut maan taloustilanteen, heikon valuuttakurssin ja matkustusrajoitusten takia.

− Venäläiset ovat edelleen suurin matkailijaryhmä Suomessa. Vaikka varsinaisesta elpymisestä ei voidakaan vielä puhua, rohkaisevia merkkejä on kuitenkin ilmassa ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen, Wakonen toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa