Keskiviikko, 14.11.2018 
Iiris
Matkailu

Passi, hammasharja, rokotteet ja pullovesi - lääkäri neuvoo, kuinka selvitä matkalla terveänä

  • Karjalainen

Rokotteiden voimassaolo kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin ennen lomalle lähtöä, muistutaa Terveystalo. Rokotusten lisäksi matkailijan tavallisimmilta taudeilta suojautuu parhaiten huolehtimalla perushygieniasta matkan aikana.

Terveystalon matkailulääkäri Niklas Lindbladin mukaan rokotetiedot tulisi tarkistaa viimeistään kuukautta ennen matkalle lähtöä. Normaaliin perusrokotesuojaan kuuluu polio-, jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokote sekä kolmoisrokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

– Lisäksi yleisiä matkailijalle tärkeitä rokotteita ovat A- ja B-hepatiittirokotteet, jotka suojaavat maksatulehdukselta. A-hepatiitti tarttuu saastuneesta ruuasta tai juomavedestä, kun taas B-hepatiitti leviää veri- ja seksikontaktien välityksellä. Hepatiittirokotteilla täydennetyllä perusrokotesuojalla pärjää jo hyvin, oli matkakohde melkeinpä mikä tahansa, Lindblad kertoo.

Malarian estolääkityksen tarve tulee arvioida erikseen lomakohteen mukaan.

Käsihygienian lisäksi tärkeää on huolehtia ruuan ja juoman puhtaudesta. Pullovesi on paras vaihtoehto.

– Pohjoismaissa on turvallista juoda hanavettä, mutta muualla suosittelen juomaan pullovettä. Vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopassa hanavesi ei ole likaista, on vedessä kuitenkin eri bakteerikanta kuin Suomessa. Kruunukorkillisten pullojen sijaan kannattaa suosia muovisinettikorkillisia pulloja, sillä joissakin eksoottisimmissa kohteissa pullovettä saatetaan väärentää, Lindblad neuvoo.

Lähde: Terveystalo

 

 

 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa