Maanantai, 19.11.2018 
Elisabet, Liisa
Matkailu

Eurooppalaiset katosivat Istanbulista - kuvagalleria

  • Mia Rouvinen
  • Mia Rouvinen

Euroopan ja Aasian yhdistävän Istanbulin keskustassa käy perjantai-iltana tasainen kuhina. Ihmisiä kulkee virtanaan Taksimin aukiolla ja siltä alkavalla pääostoskadulla Istiklal Caddesilla.

Tunnelma on kepeä: lämpimässä illassa kaikuu katusoittajien laulu, ja paahdetut kastanjat tuoksuvat. Ylimääräistä valvontaa tai mellakoivia väkijoukkoja ei näy, vaikka maassa on poikkeustila.

Nopeasti kasvava, lähes 20 miljoonan asukkaan metropoli on ollut eurooppalaisten suosima lomakohde, mutta nyt heitä ei kaduilla näy. Maan tilanteen takia esimerkiksi Suomen ulkoministeriö suosittaa noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään väkijoukkoja.

– Turistien määrä on laskenut selvästi vuoden takaisesta, sanoo turisteja Atatürkin lentokentältä keskustaan kuljettava autokuski.

Hän pitää syynä sekä Turkin poliittista tilannetta että terrorismia. Samaa sanovat Egyptiläisen basaarin eli maustebasaarin myyjät.

Turkissa käy vuosittain yli 40 miljoonaa turistia. Varsinainen sesonki alkaa parin kuukauden päästä, mutta moni istanbulilainen povaa kesästä aiempaa hiljaisempaa.

Monet matkailijoita palvelevat yritykset ovat perheyrityksiä. Taloudellinen pelastus niille ovat olleet arabialaiset ja aasialaiset, jotka eivät ole hylänneet kaupunkia.

– Istanbul on upea kaupunki. Tämä vuosi voi olla vaikea, mutta uskon, että muutkin turistit palaavat Turkkiin vuonna 2018 tai 2019, Natural Grill House -ravintolaa Taksimin aukion lähellä pitävä Özhan Ayuz sanoo.

Kirjoittaja oli Turkin valtion lehdistömatkalla Istanbulissa 2.–5.2.2017.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa