Lauantai, 17.11.2018 
Einari, Eino
Matkailu

Silkinkutojien ja elokuvan kaupunki

  • Jyrki Haapala
  • Jyrki Haapala
Kukkuloilta avautuu näkymä Lyonin keskustaan. Kukkuloilta avautuu näkymä Lyonin keskustaan.

Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki Lyon on oiva vaihtoehto niille, jotka ovat nähneet ja kokeneet Pariisin ihmeet ja haluavat kenties jonkin rauhallisemman ja edullisemman mutta silti ranskalaisittain hyvin elegantin vierailukohteen.
Lyon on kansainvälisesti tunnettu korkeatasoisista ravintoloistaan, mutta kaupunki tarjoaa paljon muutakin kuin makuaistin hyväilyä.

Sijainti Rhône- ja Saône-jokien risteyksessä ja Koillis-Ranskasta Pariisiin johtavan pääreitin varrella on ollut historiallisesti suotuisa Lyonin kasvulle Pariisin kilpailevana kaupunkikeskuksena.
Renessanssin aikana Lyon oli Ranskan taloudellinen polttopiste, ja aikakauden rakennukset muodostavat edelleen olennaisen osan Lyonin vanhaakaupunkia, joka on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi.
Lyon toimi 1400-luvun lopulta 1800-luvulle Euroopan merkittävimpänä silkin tuotanto- ja kudontakeskuksena. Viimeiset pari vuosisataa kaupungin maine maailmalla on kytkeytynyt gastronomiaan.

Gourmet-tason ruoasta, niin sanotusta haute cuisinesta Lyon tunnetaan, mutta yksi parhaista tavoista sukeltaa paikalliseen elämään on istuskella bouchoneissa, yksinkertaisissa ja edullisissa lyonilaisissa ravintoloissa.
Bouchoneiden alkuperä on pienissä majataloissa, joita silkinkutojat suosivat 1600-1700-luvuilla. Bouchonit ovat edelleen perheiden ylläpitämiä, ja niiden tunnelma on leppoisa ja lämminhenkinen.

Viini kuuluu luonnollisestikin lyonilaiseen ruokapöytään ja jopa perinteiseen silkkityöläisten aamiaiseen.
Lähistöllä olevat merkittävät viinialueet, kuten Beaujolais, Burgundi ja Côtes du Rhône, ovat vaikuttaneet olennaisesti kaupungin ruokakulttuuriin.

Liikkuminen kaupungissa on helppoa, sillä keskusta-alue on tiivis.
Julkinen liikenne on hyvin organisoitu, ja sen käyttäminen on edullista.
Kätevimmin kaupunkiin tutustuu polkupyörällä, jonka voi vuokrata tuntitaksalla suoraan automaattitelineestä.
Kaupungissa on myös metro- ja raitiovaunulinjat sekä köysirata, jolla pääsee keskustan Fourvière-kukkulalle.
Kaupunkiin tutustuminen onkin hyvä aloittaa kukkulalta, sillä sieltä näkee mainiosti keskustan yli, ja kaupungin hahmottaminen helpottuu.
Yleisnäkymää hallitsevat Notre Dame de Fourvièren romanttinen ja linnamainen basilika sekä maallisempi maamerkki, Eiffel-tornia muistuttava Tour métallique de Fourvière. Kukkulalla on myös roomalaisaikainen teatteri.

Fourvièren juuressa levittäytyy tiivistunnelmainen vanhakaupunki, joka on pullollaan kahviloita, ravintoloita ja pikkuputiikkeja.
Vanhankaupungin erikoisuus ovat traboulet eli eräänlaiset salakäytävät, joita risteilee alueella viitisensataa kappaletta.
Ne on aikoinaan rakennettu oikopoluiksi samansuuntaisten katujen väleihin. Lisäksi niiden avulla on voitu pitää silkkikankaat kuivana kuljetuksen aikana sateisina päivinä.

Lyon on myös elokuvahistoriallisesti tärkeä kaupunki, sillä Lumière veljekset asuivat ja kehittivät elokuvauksen tekniikan siellä vuonna 1895.
Nykyisin Lumièren elokuvatehtaan paikalla Monplaisirin kaupunginosassa on Institut Lumière, jonka osana toimii elokuvan historiasta kertova museo. Lisäksi vierailijat voivat tutustua Lumièrien mielenkiintoiseen kotiin.
 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa