Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Matkailu

Haluatko nukkua iglussa tai vankilassa? - seitsemän erikoista hotellia Suomessa

  • Milja Kungas
  • Tobias Krahl
Luksusteltta Aurora Domesta avautuu järvinäköala Torassiepille. Luksusteltta Aurora Domesta avautuu järvinäköala Torassiepille.

Unituristi haluaa nukkumisenkin olevan elämys. Puhtaat vuodevaatteet eivät yksin riitä, vaan yöpaikalta halutaan outoutta ja jännitystä. Poimimme kotimaisia vaihtoehtoja ennakkoluulottomille yöpyjille.

1 Pohjoisessa eksotiikka pohjautuu lumeen ja jäähän. Igluja on jo ympäri Lappia.

Revontulia ja tähtitaivasta katsellen voi viettää yönsä lasi- tai lumi-iglussa esimerkiksi Kakslauttasessa Saariselällä. Lumi-iglussa lämpötila on muutaman asteen pakkasella, mutta untuvapussissa ei palele.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lumi-igluja on myös Harriniva Hotels & Safaris Muoniossa talvisin. Kesäisin alueella voi yöpyä heinälato- ja aittamajoituksessa. Ympäri vuoden voi majoittua Aurora Dome -luksusteltoissa Torassiepin rannalla.

Uusimpia paikkoja on Kalle’s Inn Mustasaaren Raippaluodossa, jonne avattiin iglumaiset Prisma-majoitukset viime kesänä.

Sinettän Arctic Snow Hotel Rovaniemellä on sekä igluja että lumihotelli. Lasi-igluissa on revontulivahti.

Lumihotelli on myös Kemissä, vuosittain rakennettavan Lumilinnan sisällä. Kokonaan lumesta tehdyssä huoneessa yöpyjä nukkuu lämpimässä makuupussissa noin viiden asteen pakkasessa.

 

2. Jos ei lapsena päässyt toteuttamaan unelmaansa puumajasta, kannattaa suunnata Kemiöön.

Storfinnhova Gårdin Metsäkylässä on kuusi lämpöeristettyä puumajaa, joissa on lattialämmitys. Yhteen majaan mahtuu kolme henkilöä. Majat ovat auki ympäri vuoden, mutta majoitusta myydään säävarauksella. Pakkasta saa olla korkeintaan kahdeksan astetta. Tavallisimmin kausi ajoittuu huhti–lokakuulle.

 

3. Jos kaipaat yötä Myrskyluodon Maijan tai Muumipapan henkeen, Suomessa voi majoittua muutamissa majakoissa.

Esimerkiksi Bengtskärissä on muutettu kuusi majakanvartijan huonetta hotellihuoneiksi. Yksittäisiä huoneita voi varata kesällä päivittäin sekä touko- ja syyskuussa viikonloppuisin. Majakkamatkoilla on säävaraus, sillä kova tuuli voi estää rantautumisen saarelle.

 

4. Meripelkoinen saattaa uskaltaa yöpyä museolaivassa, joka ei liiku mihinkään. Myös yö höyryveturissa on kokemus.

Ruotsissa vuonna 1960 valmistunut s/s Bore toimii nykyään Turussa Laivahostel Boreana ympäri vuoden. Aurajoella olevassa laivamajoituksessa on 130 hyttiä. Yhdessä hytissä mahtuu nukkumaan 1–4 henkilöä.

Yö nostalgisen höyryveturin vaunussa voi olla erilainen kokemus. Tuurin Asema, vanhaan höyryveturiin rakennettu majapaikka, on avoinna toukokuusta syyskuuhun. Hyttiin mahtuu 2–4 yöpyjää.

 

5. Vanhoihin vankiloihin rakennetuissa majoituksissa on erityinen tunnelma.

Vanha vankila Helsingin Katajanokalla on nykyään Hotel Katajanokka. Rakennuksen vanhimmat osat ovat vuodelta 1837, vankila lakkautettiin vuonna 2002. Vankilassa ovat majailleet muun muassa sotasyyllisiksi tuomitut Väinö Tanner ja Risto Ryti.

Turun Kakolanmäen vankimielisairaalaan on toissa kesänä valmistunut kalustettuja Forenom Kakolanmäki -huoneistoja.

 

6. Seinäjoella Hotelli Alman Torni toimii VR:n höyryvetureiden vesitornissa.

Höyryvetureiden aikaan monilla rautateillä oli erillisiä vesitorneja vetureita varten. Sellainen on muutettu hotelliksi Seinäjoella pari vuotta sitten. Erikoisuus houkuttelee lähimatkailijoitakin; lyhin matka asukkailla kodista hotellille on ollut noin sata metriä.

 

7. Hiukan erilainen hotellivaihtoehto on Hotelli Teltta Orimattilan Kehräämöllä.

Tehtaan sisälle rakennetussa hotellissa on teltanomaisia, lämpöeristettyjä huoneita, joihin mahtuu 1–2 nukkujaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa