Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Matkailu

Hyvän tunnelman Tukholma

  • Anna Fält

1.  Tukholman ydinkeskustan helmi on Sergelin torilla sijaitseva Kulturhuset: viisi kerrosta kulttuuria ja ilmaisaktiviteetteja.

Talo on kuin suuri olohuone, jonne kuka tahansa voi tulla nauttimaan koko päiväksi.
Tiloissa toimivat sekä tavallinen kirjasto että erikoiskirjastot elokuville, musiikille, 10-13-vuotiaille (TioTretton) ja sarjakuville.

Lapsille on oma, lähes koko neljännen kerroksen kokoinen leikkihuone, mutta koko talo on kuin suuri leikkipaikka hauskoine sisutuksineen.

Suuri osa talon ruokatarjonnasta on luomua. Kesäaikaan voi ruokailla kattoterassilla kaupunkiviljelmien keskellä. Katolla on myös mehiläistarha.

Alakerta on loistava shoppailukohde tuliaisia varten sisältäen sekä ruotsalaista designia että kattavan kierrätysliikkeen.

Stadsmission, 1800-luvulta saakka toiminut vähäosaisten tukiyhdistys, myy ruotsalaisvalmisteisia uusiotuotteita sekä uudenveroisia käytettyjä kirjoja pilkkahintaan.

2. Shoppailumahdollisuuksia piisaa myös kierrätystrendin ystäville.

Emmaus vintage (Peter Mynder backe 8) on aarreaitta josta löytää vaatteita, asusteita, kenkiä sekä laukkuja aina 1900-luvun alusta lähtien.

Kallista huippumuotiakin voi ostaa käytettynä: Ralph Laurenia, Guccia, muita merkkivaatteita ja asusteita - mutta myös uutta -  myy Två tre gånger (Linnégatan 34).  

Kiireisen risteilymatkustajan kannattaa suunnata shoppailemaan Södermalmin Götgatanille: kävellessä tien päästä päähän menee vain puolisen tuntia, mutta pysähtyessä jokaisessa mielenkiintoisessa putiikissa vierähtää koko päivä.

Tunnelbanalla saapuessa kannattaa nousta pois Skanstullenissa ja lähteä nousemaan katua pohjoiseen Slussenin suuntaan tai toisinpäin.

3. Ruokailla voi myös maisemia ihastellen.

Slussenin lähistöllä on hyvä istahtaa Mosebackenille, Södra teaternin sisäpihalle syömään ja drinkille.

Jos haluaa vain ihastella sieltä avautuvia maisemia, kannattaa sisäpihalta jatkaa meren ylle nousevaan näkötorniin (Gondolen).

Gondolenista on vanhaan kaupunkiin noin viiden minuutin kävelymatka, ja sen klassisia joulumarkkinoita ei kannata ohittaa.

Slussenista kannattaa myös suunnata vastakkaiseen suuntaan rannan myötäisesti ylös Hermans restaurangiin (Fjällgatan 23).

Todella kattavan buffetpöydän saa lounasaikaan hintaan 110 kruunua, opiskelijoille on tuntuvia alennuksia, ja kahvilan herkut ovat  ainutlaatuisia.

Lasiterassilla ruokaillessa voi ihastella Tukholman silhuettia ja päästää irti ennakkoluuloistaan: kasvisravintolassa käy todella kaikenlaista väkeä.

4. Kävele ihastelemaan laivoja ja leluja.

Keskustasta merenrantaa pitkin kannattaa suunnata Djurgårdenia kohti.

Sinne vievät uudelleen avattu raitiovaunureitti sekä paikallisbussit ja pienet risteilylaivat, mutta hyväjalkaisen kannattaa käyttää tilaisuus ihastellakseen erilaisia laivoja parkkeerattuna Strymansgatanin varrella.

Heti Djurgårdenin saarelle astuessa avautuu näkymä valtavasta Nordiska museetista. Vuonna 1907 avattuun museoon alle 19-vuotias pääsee ilmaiseksi - peruslippu maksaa 90 kruunua - ja muutkin keskiviikkoiltaisin.

Lapsiperheitä kiinnostaa varmasti yli kahdensadan esineen leikkikalunäyttely.

Djurgårdenissa sijaitsevat myös Tukholman kaksi suurta turistinähtävyyttä: huvipuisto Gröna Lund sekä ulkoilualue Skanssen.

5. Älä unohda kauppahallin paikallisia tuliaisherkkuja.

Djurgårdenista poistuessa kannattaa poiketa Östermalmin kautta ja käydä kauppahallissa.
Ilmaista iloa kaikille aisteille saa vain kävelemällä ympäri valtavaa hallia katsellen ja haistellen.

Kotiinviemisiksi kannattaa tietenkin myös ostaa paikallisia tuliaisherkkuja.

Östemalmin tori ei ole myöskään kaukana keskustasta, vain yhden pysäkinvälin tunnelbanalla.

Kansainvälisempää kokemusta kaipaavan kannattaa poiketa Hötorgetilla aivan Sergelin torin kupeessa.

Toritunnelma eroaa suomalaisesta eksoottisine ruokineen, joiden myyjät tulevat eri puolilta maailmaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa