Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Matkailu

Lomanviettovinkkejä Pohjois-Karjalaan

  • Karjalainen
  • Maija Yrjölä

Lomalla ei ole aina pakko lähteä kauas kotoa. Monet ovat joulun välipäivinä vapaalla, ja kyläilyn ja löhöilyn lisäksi ohjelmaan mahtuisi ehkä jotakin pientä tekemistä, lyhyt tai vähän pidempikin retki oman maakunnan maisemiin.
Karjalaisen toimituksen väki päätti helpottaa tekemispohdintaa kokoamalla yhteen 20 vinkkiä, minne kannattaa mennä, mitä nähdä tai mitä kokea.

1. Laavut, joilla voi paistaa makkaraa, sopivat vaihteluksi kinkulle ja rosollille. Ne ovat mukavia paikkoja kinkun sulatteluun ja istuskeluun. Joensuun seudulla esimerkiksi Kalliojärven retkeilyalue, Kolvananuuron laavu ja reitti tai Välilammen laavu ovat vierailun arvoisia kohteita. Laavuille pääsee helposti kävellen, ja yleensä niillä on valmiina puita.
Juha Inkinen, kuvaaja

2. Tapaninpäivänä kannattaa mennä sporttibaariin - Joensuussa esimerkiksi Bar Play’hin tai Jet Setiin - katsomaan kello 17 alkavaa jalkapallo-ottelua. Englannissa ”Boxing Day” on jalkapalloilun perinteisin pelipäivä, ja kello 17 alkavissa otteluissa käy tavallista enemmän ihmisiä, etenkin perheitä.
Risto Salminen, sähköisen liiketoiminnan päällikkö

3. Liperin Ylämyllyn Honkalammella, Honkatien varressa oleva ”Monttu” on hyvä paikka luistella. Paikalla on lämmitetyt pukukopit, kaukalo ja luistelukenttä. Paikka sopii myös perheen pienemmille.
Marko Puumalainen, kuvatoimittaja

4. Lieksan Nurmijärvellä sinnittelee Annukan kahvila, josta löytyy aitoa elämänmenoa, veikeitä tyyppejä ja ystävällistä palvelua. Nurmijärven ja Jongunjoen maisemat ovat muutenkin tutustumisen arvoisia.
Kimmo Nevalainen, kulttuuritoimituksen esimies

5. Kesälahden keskustassa oleva Sovintola on mainio kohde talvisaikaankin, vaikkei paikan herttainen kahvila olekaan auki kuin lauantaisin. Sen käsityöpuodissa voi ihastella paikallisten käsityöläisten ja käsityöharrastajien taidonnäytteitä ja kirjakammarista tehdä löytöjä. Sovintolasta pari kilometrin päässä sijaitsee Puruveden savukalan myymälä, josta saa herkulliset kalatuotteet kotiinviemisiksi.
Mia Rouvinen, teematuottaja

6. Joensuussa on helppoa paeta pakkasta trooppisiin tunnelmiin. Lakkautusuhalta pelastunut Botania on maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha, jossa lämpimän ilmaston kasvien ja perhosten lisäksi kävijää tervehtivät myös papukaijat. Papukaijoista tunnetuin ja kenties puheliain, Juuso, on kerännyt Facebookissa itselleen tähän mennessä jo reilusti yli 5 000 kaveria. Linnunlahdella sijaitseva Botania on avoinna tapaninpäivänä samoin kuin välipäivinä.
Terhi Nevalainen, erikoistoimittaja

7. Ilomantsissa kutsuvat valkohanget hiihtämään, eikä pilkkivesiäkään tarvitse kaukaa hakea. Mekrijärvellä tai Ilomantsinjärvellä on hyvät parkkipaikatkin jäälle mieliville. Ladut lähtevät Parppein liikuntahallilta, ja esimerkiksi valaistua latua on seitsemän kilometriä.
Leila Virnes, aluetoimittaja

8. Useat suuntaavat välipäivinä aleryysikseen, mutta persoonallisempia, ekologisempia ja edullisempia löytöjä voi tehdä maakunnan kirpputoreilta. Mukaan tarvitsee vain reittisuunnitelman, pari hyvää ystävää, käteistä ja toimivan menopelin. Parhaat löydöt olen tehnyt esimerkiksi Liperistä ja Kiteeltä. Jos suuntaa jälkimmäiseen, kannattaa piipahtaa myös Marimekon myymälään. Sieltä erikoisia yksittäiskappaleita voi saada muutamalla kympillä. Myymälä on noin kilometrin päässä ydinkeskustasta.
Jonna Ekroos, ajankohtaistoimittaja

9. Tohmajärven Onkamossa voi käydä katsomassa, minkälaista on eroottinen kauneus puutaiteessa. Paratiisi-niminen näyttely on nähtävillä Puunsielun kodissa Onnelassa. Näyttely on avoinna joka päivä paitsi tiistaisin. Näyttely koostuu lähes 20 suomalaisen, venäläisen ja ranskalaisen taiteilijan teoksista.
Sirpa Suomalainen, aluetoimittaja

10. Mitä parhain kävelyretken kohde on Kuhasalon luontopolku Joensuun Kukkosensaaressa. Noin kolmen kilometrin polku kulkee läpi jyhkeän metsän ja pitkin Pyhäselän rantaa. Polun varrella on nuotiopaikkojakin. Rauhoittava puolen tunnin kävelylenkki on halpaa hupia. Opastetulle polulle löytää, kun ajaa Kuhasalontietä Kukkosensaareen.
Jouko Kempas, artikkelitoimittaja
Kuhasalon luontopolulta löytyy lintujen ruokintapaikkojakin, ja kun lunta on vielä vähän, poluilta voi piipahtaa myös umpihankeen katsomaan, onko puun koputtelija käpy- vai pohjantikka. Paluumatkalla voi ihailla maisemia Penttilän täyttömäen päältä.
Kimmo Nevalainen, kulttuuritoimituksen esimies

11. Ulkoilu lähialueiden puistoissa ja metsissä kuuluu jouluun. Esimerkiksi Joensuun Noljakanmäellä, Aavarannalla ja lähimetsissä on kaunista ja rauhallista. Perinnemaisemassa voi ulkoiluttaa koiraa, ja Noljakan Hiihtomaassa on hyvät pulkkamäet. Silmä lepää luonnossa, mutta vanha miljöö henkii tunnelmaa muutenkin.
Salla Remes-Ylönen, kuntatoimittaja

12. Jouluähkyä voi lähteä sulattamaan myös hevosen selkään. Varmajalkaisen islanninhevosen kyydissä matka taittuu tasaisesti, ja sielu lepää talvisen kauniissa maisemissa. Pohjois-Karjalassa islanninhevosvaelluksia järjestetään ainakin Lieksassa, Kolilla ja Kesälahdella.
Hanna Käyhkö, uutispäällikkö

13. Kolihusky järjestää koiravaljakkoajeluja Kolilla joulupäivänä ja ensi lauantaina sekä Bomballa tapaninpäivänä. Lieksassa olevan Pielisen museon tämän joulun näyttely on Valo loistaa pimeydessä. Näyttelyssä on esillä valaisimia päreestä sähkökauteen saakka. Jouluviikolla museo on avoinna torstaina ja perjantaina.
Jaakko Pikkarainen, aluetoimittaja

14. Joensuun Linnunlahden koirapuisto on paikka, josta karvaturreille on leikkikavereita lähes aina, ainakin isojen koirien aitauksessa. Koirapuisto on avara ja tilava, ja siellä on kakkaroskiksen kupeella lapioita, jos omat biopussit ovat unohtuneet kotiin.
Mia Rouvinen, teematuottaja

15. Pakkasen lauhtuessa kannattaa suunnata Joensuun Utransaariin reippailemaan koko perheen voimin. Lenkki ei ole liian pitkä, joten pienemmät lapsetkin jaksavat sen kävellä. Saarilta löytyy useampikin nuotiopaikka, jossa voi hörppiä kuumaa kaakaota termarista ja ihastella talvista jokimaisemaa.
Katja Reijonen, toimittaja

16. Jos kova pakkanen ei innosta liikkumaan, niin kannattaa suunnata katsomaan urheilua. Jokipojat pelaa jääkiekon Mestistä perjantaina Mehtimäen jäähallissa KooKoota vastaan. Lämmikkeeksi kelpaavat vaikkapa makoisat makkarat. Samana iltana on tarjolla Joensuun areenassa Korisliigan kärkiottelu Kataja-KTP. Lauantaina Joensuun urheilutalossa jännitetään, voittaako Riento lentopallon mestaruusliigassa sarjajumbo Muuramen.
Jarmo Sieviläinen, urheilutoimittaja

17. Ilomantsin nukke- ja nalletalossa voi uusien lahjojen vastapainoksi ihailla eri aikakausien leluja. Talossa on esillä yli 3 000 pohjoiskarjalaisten harrastajien nukkea ja nallea, joista vanhimmat ovat 1920-luvulta. Talo on virallisesti kiinni joulun välipäivinä, mutta tilauksesta ovet aukeavat vähintään kymmenen hengen ryhmille.
Anna Sievälä, toimittaja

18. Nurmeksessa voi välipäivinä tutustua esimerkiksi Nurmes-talolta löytyvän Kino Hannikaisen tarjontaan. Hannikaisen salin elokuvalaitteiston digitalisointi on tuonut mukanaan ensi-iltaelokuvat myös 3D-versioina ilman viivettä Nurmekseen ja parannettu äänentoisto vetää vertoja monille pelkästään elokuvalle pyhitetylle teatteritilalle. Jos kinkun sulattaminen hämärässä salissa istuen ei kiinnosta, niin uudella ja vielä monelta näkemättä olevalla Pielis-areenalla pääsee tapaninpäivänä zumbaamaan puoliltapäivin.
Esa Nevalainen, aluetoimittaja

19. Lasten kanssa energiaa kannattaa lähteä purkamaan pulkkamäkeen. Joensuun keskustan Kirkkokadun molemmissa päissä on siihen sopivat maastot. Pakkasten piinatessa voi taas mennä Carelicumin mukulakadulle, joka on auki myös välipäivinä. Perjantai-iltapäivisin on lasten ”happy hour”, jolloin museoihin ja Mukulakadulle on ilmainen sisäänpääsy.
Jonna Ekroos, ajankohtaistoimittaja

20. Pakkasen paukkuessa nurkissa on mukava pulahtaa uimaan lämpimään veteen. Kiteen Vespelin uimahalli ja kuntosali ovat avoinna joulunvälipäivinä. Myös Kiteen Puhoksessa oleva Pajarinhovin vesipuisto on auki tapaninpäivästä alkaen.
Sirpa Suomalainen, aluetoimittaja

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa