Tulosta tämä sivu
Matkailu

Matkustatko autolla ulkomailla? Kysely: vain neljäsosa tuntee paikalliset rattijuopumusrajat

Kolme neljäsosaa suomalaisista ei tiedä matkaillessaan kohdemaansa promillerajaa, kertoo Autoklinikan kyselytutkimus.

Rattijuopumusrajat vaihtelevat Euroopan maissa nollatoleranssista jopa 0,8 promilleen asti. Suomessa käytössä on 0,5 promillen rattijuopumusraja, joka on käytössä useissa muissa maissa.

Ruotsissa, Virossa ja Norjassa raja on 0,2 promillea. Tanskassa rajoitus on sama kuin Suomessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Rajoitus vaihtelee joissain maissa myös kuljettajan mukaan. Latviassa raja on 0,5 promillea ja kokemattomille kuljettajille (alle kaksi vuotta ajokokemusta) 0,2 promillea. Liettuassa taas rajoitus on 0,4 promillea, mutta nollatoleranssi kokemattomille kuljettajille sekä mopon, moottoripyörän, kolmipyörän ja kaikentyyppisten nelipyörien kuljettajille.

Kreikassa ja Espanjassa käytössä on 0,5 promillen raja. Ammattikuskeille ja kokemattomille kuljettajille raja on tiukempi, Espanjassa 0,3 ja Kreikassa 0,2 promillea.

Kyselytutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia autoilijoista ei selvitä paikallista rattijuopumusrajaa matkustaessaan ulkomailla.

– Rattijuopumusrajat ovat olemassa syystä ja niistä olisi hyvä olla tietoinen myös ulkomaanmatkoilla. Liikenneturvallisuuden kannalta paras ohjenuora on aina se vanha tuttu ”jos otat, et aja”, ohjeistaa Markus Helkamäki Autoklinikalta tiedotteessa.

Jopa 52 prosenttia suomalaisista laskisikin myös Suomen rattijuopumusrajaa joko 0,2 promillen tuntumaan tai nollaan saakka.

Kyselytutkimuksen toteutti markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1064 mannersuomalaista, ja otos kerättiin viikoilla 5-7 kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

Lähteet: OSG Viestintä oy:n tiedote ja Euroopan komission verkkosivut

Artikkeliin liittyvät