Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Matkailu

Jäävuorten Grönlanti

  • Ritva Väisänen
  • Ritva Väisänen
Grönlanti mykistää valtavuudellaan. Jäätikköä on kesällä noin 410 000 neliökilometriä. Grönlanti mykistää valtavuudellaan. Jäätikköä on kesällä noin 410 000 neliökilometriä.

Turistimatkalle Grönlantiin pakataan mukaan lämmintä vaatetta ja hyvät vaelluskengät. Sadetakki on tarpeen. Hyttysistä on varoitettu etukäteen, mutta navakka tuuli vie ne tällä kertaa mennessään. 

Lämmintä on enimmäkseen kymmenen ja viidentoista asteen välillä. Kangerlussuaqissa päästään auringossa pariinkymmeneen asteeseen. 

Jäävuoria nähdään Disko-lahdella Ilulissatin lähellä, jonne laskee pohjoisen pallonpuoliskon eniten jäämassaa tuottava jäätikkö. Täältä lähti aikoinaan sekin jäävuori, joka upotti Titanicin. 

Jäävuoret ovat makeaa vettä. Grönlanti onkin maailman suurin makean veden varasto. 

Mantereelta on etsitty myös öljyä ja kaasua, mutta niiden käyttöönotto ei olisi yksiselitteistä eikä vaaratonta.


Ikivanhaa jäätä

Grönlanti mykistää valtavuudellaan. Jäätikköä on kesällä noin 410 000 neliökilometriä.
Jään ikä kolmen kilometrin syvyydessä on 250 000 vuotta. Mitä muuta yhtä vanhaa tavallinen matkailija kohtaa missään?
Grönlannin nimi Kalaallit Nunaat tarkoittaa ihmisten maata. Heitä tällä 2 160 000 neliökilometrin alueella on vähän yli Joensuun verran, 56 450 asukasta.
Pääkaupungissa Nuukissa on noin 15 000 asukasta. Täälläkin lähdetään maaseudulta taajamiin ja taajamista pääkaupunkiin.
Grönlanti ei ole EU:n jäsen toisin kuin vanha emämaansa Tanska, jolta tulee edelleen vuosittain määrärahaa, vaikka autonomia saatiin vuonna 1979 ja itsehallinto vuonna 2009.
EU ottaisi mielellään Grönlannin ja Islannin jäsenikseen, jotta unionimaiden alukset pääsisivät kalastamaan näille vesille. Tätä eivät omat kalastajat tietenkään halua.


Kovia pakkasia

Suomalainen kiittää jälleen kerran Golf-virtaa ja sen takaamaa lauhkeampaa ilmastoa oivaltaessaan, että Grönlannissa eletään aika tavalla meikäläisillä korkeusasteilla.
Eteläisin kärki Kap Farvel on Bengtskärin korkeudella, Qaqortoq Turun, Nuuk Kajaanin, Sisimiut Rovaniemen, Kangerlussuaq Sodankylän ja Ilulissat Utsjoen korkeudella.
Ja mitäs muuta Grönlantikaan mainostaa turisteille kuin yötöntä yötä, joulupukkia ja revontulia.
Mutta täällä voi talvipakkanen kiristyä -70 asteeseen celsiusta, mikä meillä kuuluu vain kylmälaboratorioon.
Kesäinen Grönlannin rannikko muistuttaa Norjan Lappia. Puita ei näy. Heinäkuun puolivälissä kukkivat leinikit, kissankellot ja niittyvilla.
Maassa tavataan 500 eri kasvilajia, joukossa viittä lajia orkideoja. Lintuja on runsaasti: pesiviä lajeja noin 60.
Eläimiä on paljon: jääkarhuja, susia, napakettuja, kärppiä, myskihärkiä, poroja, hylkeitä, valaita ja mursuja. Tämä on ollut metsästäjien ja kalastajien maata.


Erivärisiä taloja

Kun tulemme Islannista Grönlantiin suomalaisella Kristina Katarinalla, olemme pienessä 3 300 asukkaan Qaqortoqissa kesän ensimmäinen laiva, ja pormestari saapuu seurueineen toivottamaan meidät tervetulleiksi.
Laiva ankkuroituu lahdelle ja matkustajat kuljetetaan maihin veneellä.
Ensimmäinen grönlantilaiskylä kiinnostaa kovasti. Näemme pieniä taloja jyrkillä rinteillä. Talot ovat kaikki erivärisiä: punaisia, sinisiä, keltaisia, vihreitä ja vaaleanpunaisia. Aikoinaan värit olivat viesti: tietynväriset olivat kauppoja, toiset sairaaloita.


Unescon kohde

Ilulissatissa kannattaa lähteä veneellä vuonolle. Siellä kelluu toinen toistaan komeampia jäävuoria, jotka ovat hitaasti liukuneet maalta mereen.
Suolaiseen veteen päästyään ne kelluvat edelleen ja muuttavat muotoaan. Lohjetessaan ne paukahtavat terävästi, ja korkeat huiput kaatuvat vedessä ympäri. Tämä on täydellä syyllä Unescon maailmanperintökohde.
Jos kaikki Grönlannin jäätiköt ilmastonmuutoksen kourissa sulavat, merenpinta kohoaa kuudesta seitsemään metriä kaikkialla maailmassa.
Veneretkellä nähdään usein valaita. Meidänkin keulamme edessä parinkymmenen metrin päässä nousi valas pintaan.
Ensin näkyi korkealle kohoava vesisuihku, hetken kuluttua kiiltävä musta selkä, ja lopuksi kuului valtavan eläimen hengitys, pitkä perusteellinen huokaus.
En ole eläessäni kuullut mitään vastaavaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi