Perjantai, 4.12.2020 
Aira, Airi
Matkailu

Berliinissä voi tehdä kierroksen DDR-muistojen perässä

  • Kaarina Heiskanen

Tässä kuussa tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun DDR:n puoluesihteeri Walter Ulbricht kiisti tuohtuneena, että mitään muuria ei olla suunnittelemassa. Jo seuraavana päivänä Berliinin kaduille ilmestyivät piikkilankaesteet ja muurin rakentaminen käynnistyi. Nyt muuri on murusina matkamuistomyyjien tiskeillä. Der Staat kommt und geht – valtio tulee ja menee, kuittaa teksti DDR-museossa.
Berliinin muurin kuuluisimmalla ylitys- ja kohtauspaikalla Checkpoint Charliella on nimikkomuseonsa.
Rainer Hildebrandin perustama museo esittelee havainnollisesti muurin rakentamisvaiheita ja konsteja, joilla ihmiset yrittivät loikata länsipuolelle, kuten autoja välipohjineen tai kadun ylittäviä köysiratoja ja kuumailmapalloja.
Museon ylimmässä kerroksessa on ironinen lause: Stalinismus ist tot, lange lebe sein Kitch – Stalinismi on kuollut, kauan eläköön sen tuottama kitchi – siis se roina, jolla ideologiaa esineellisesti markkinoitiin.
Jokaisella historialla on oma kitchinsä, näyttely jatkaa inttämistä. Okei, parikymmentä vuotta muurin murtumisen jälkeen on muurisesonki. Juostaan sitten DDR-muistojen perässä kolmen miljoonan asukkaan Berliinissä. Kauas ei tarvitse juosta

Sotilaita ja kylttejä

Checkpoint Charlien luona kadun yläpuolella entistä Itä-Berliiniä tuijottaa amerikkalaissotilas. Kuvan toisella puolella länteen tähyilee neuvostosotilas.
Kadulla on edelleen varoituskyltti: Olette juuri poistumassa amerikkalaissektorilta. Kyltistä on tehty muun muassa 5x5-senttimetrin kokoisia jääkaappimagneetteja.
Lähettyvillä on Kennedy-museo, jonka tämän kesän näyttely esittelee Jacqueline Kennedyä. John F. Kennedy tuki läntistä Berliiniä kylmän sodan aikana, ja lentäväksi lauseeksi jäi hänen resitoimansa Ich bin ein Berliner.
Vitriinissä on pieni muistilappu, jolle Kennedy oli kirjoittanut lauseen ääntämisohjeen. Lausahdusta on painettu t-paitoihin – osa paidoista tosin on varustettu tekstin lisäksi berliininmunkin kuvalla.

Viisumi vitosella

Potsdamer Platzilla nuori mies kauppaa vitosella viisumeita, joihin hän lätkii anteliaasti kaikkien neljän miehityssektorin leimat. Hotellimme sijaitsee brittisektorilla Wilmersdorfissa, joten on ehkä viisasta varmistaa pääsy Ranskan, USA:n ja Neuvostoliiton sektoreille.
Lähettyvillä miehet kauppaavat kaasunaamareita, kelloja, karvalakkeja ja rajavartijoiden koppalakkeja. Korttikauppiaat myyvät mustavalkoisia postikortteja, jotka esittelevät muurinrakentamisen dramaattisia vaiheita ja berliiniläisten surua ja hämmennystä.
Tarjolla on myös kortteja, joihin on kiinnitettu peukalonkynnen kokoinen pala aitoa muuria.
Klak-klak-klak klaksuttavat liikennevalot entisen Itä-Berliinin puolella ja punainen ukko, der Steher, loistaa. Kohta vihreä mies, der Geher, päästää jalankulkijat eteenpäin.
Näitä nostalgiahahmoja on hyödynnetty paidoissa, laukuissa, heijastimissa, pesusienissä, piparmuoteissa, jopa vauvan tuteissa.
Nostalgiahengessä voi vuokrata kirkasvärisen Trabantin kaupunkikierrosta varten. Itäisen rautatieaseman lähettyvillä on Ostel Hostel, joka tarjoaa halpaa majoitusta 1–2 kahden hengen huoneissa tai pioneerileirin kaltaisissa oloissa.

Sovituksen kappeli

Muurinmuistopaikkoja on useita. Potsdamer Platzin lähettyvillä on esillä pätkä muuria ja katuun on merkitty paikka, jossa muuri kulki.
Pohjoisen rautatieaseman lähettyvillä on vuonna 2005 valmistunut muurinmuistelualue, joka sijaitsee pääasiassa Bernauer Strassen varrella. Sitä ylläpitää Stiftung Berliner Mauer -säätiö.
Alueella on muistoseinä, jossa on muurin takia kuolleiden henkilöiden kuvat ja nimet sekä kadunmitalta muuria, joka halkaisi Bernauer Strassen. Itäpuolelle jääneistä kerrostaloista ihmiset hyppivät länteen – kunnes talot purettiin.
Muurin kuolemanvyöhykkeellä on Sovituksen kappeli, Kapelle der Versöhnung, jossa luetaan tiistaista perjantaihin klo 12 alkavassa muisteluhetkessä yhden muurin vaatiman kuolonuhrin nimi sekä kerrataan lyhyesti hänen elämäntarinansa; sillä ei ole väliä, oliko uhri pakoon yrittäjä vaiko palveluksessa kuollut rajavartija.
Pienehkö soikionmuotoinen kappeli on rakennettu vuonna 1985 puretun Sovituksen kirkon tilalle.
Jos historian yliannostus uhkaa, voi levähtää muurikahvilassa.
Spree-joen varrella on muurista muistuttava East Side Gallery. Muurin kulkureittiä voi seurailla risteillen Spree-joella tai opastetuilla pyöräretkillä.
Valittavana on kuusi eriaiheista retkeä, jotka esittelevät muurin vaikutusta lähiliikenteeseen, kaupunkisuunnitteluun ja jopa jalkapallon pelaamiseen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi