Torstai, 15.11.2018 
Janika, Janita
Matkailu

Body Worlds on matka anatomiaan

  • Timo Riistaniemi
  • Timo Riistaniemi
Jalkapallo on fyysinen laji. Jalkapallo on fyysinen laji.

Tiedekeskus Heurekan tämänkesäinen Body Worlds -näyttely on erinomainen puolen päivän vierailukohde pääkaupunkiseudulla matkaileville.

Ihmisen anatomiasta, fysiologiasta ja terveydestä kertova näyttely on aiemmin ollut esillä 70 kaupungissa ympäri maailman, ja sen on nähnyt jo yli 35 miljoonaa ihmistä. Body Worldsillä on pysyvä näyttely New Yorkissa.

- Body Worlds on saksalaisen tohtori Gunther von Hagensin luoma näyttelykokonaisuus, jossa aidot, plastinoidut ihmisruumiit ja elimet mahdollistavat ainutlaatuisen tavan tutustua ihmisen anatomiaan, esitteessä kerrotaan.

Von Hagensin keksimässä plastinointimenetelmässä ruumiin nesteet ja rasvat korvataan nestemäisillä muoveilla, jolloin näytteitä voidaan säilöä lääketieteen opetusta varten.

- Näyttelyssä ihmiskeho on esitelty myös taiteen ja muotojen näkökulmasta, esiteteksti jatkaa.
Jokainen, joka on kokeillut saada esimerkiksi pekoniviipaleen seisomaan pitkällä sivullaan tietää, että liha on aika lötköä ainetta.

Plastinoinnin avulla voidaan kokonainen ihmiskeho rakentaa seisovaan asentoon pelkän lihaksistonsa varaan. Hämmästyttävää!

Ruumiin mätäneminen pysäytetään formaliinilla, ja sen jälkeen ruumiin kudokset käsitellään niin, että ne ovat käytännössä ikuisia.

Näyttelyesitteen mukaan kaikki esillä olevat ruumiit on lahjoitettu tieteen käyttöön lisäämään ihmisten ymmärrystä ihmiskehon monimuotoisuudesta.

- Lahjoittajat ovat halunneet luovuttaa ruumiinsa näyttelyyn opetustarkoituksiin, ja he ovat antaneet suostumuksensa siihen, että heidän ruumiinsa pannaan esille julkiseen näyttelyyn heidän kuolemansa jälkeen, Heurekan esitteessä kerrotaan.

Plastinaation tarkkuus on häkellyttävä: jopa silmäripset saadaan esille.

- Haiseekohan siellä joltakin, matkastani kuullut kollega kysyi. Ei haise, ei läheltäkään nuuhkiessa.

Sormiin plastinaatio tuntuu oudolta, kertoi joku asiaan perehtynyt.

Lihaksen pinta ei ole muovia, se ei ole liioin vahamaista. Tuntemus on jostain vakstuukin - vahapintaisen pöytäliinan - ja pehmeän kumin väliltä.

Näyttelyesine kohoaa metatasolle, kun esimerkiksi sydäntä ympäröivä verisuonisto plastinoidaan, ja sitten otetaan se sydän pois, niin että vain seittimäinen ja hauras verisuonikehikko jää jäljelle.

Jos jollekin tulee mieleen Hollannin 1600-luvun taiteen mestarin Rembrandtin Tohtori Tulpin anatomian oppitunti (1632), niin näyttely tunnustaa Rembrandt-vaikutteensa teoksessa, jossa potilaan rintakehä on aukaistu ja potilaan puoleen kumartunut lääkäri pitää ruumiista irrotettua sydäntä kädessään.

Näyttely tuntui olevan nykyajan terveysalan ammattilaisten suosiossa.

Muuan äiti piti pitkän luennon lapsilleen ja meille muille saman lasikaapin ääressä seisoskeleville. Erikseen kysyttäessä ex tempore -luennoitsija kertoi olevansa sisätautilääkäri Vaasasta.

Heureka on pannut näyttelylle suositusikärajan: alle 8-vuotiaille Body Worlds -näyttelyyn tutustumista suositellaan aikuisen seurassa.

Minusta pienikin lapsi voi näyttelyssä käydä, kunhan aikuinen on valmis vastaamaan kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin.

Heurekaan pääsee näppärimmin junalla, kun jää pois Tikkurilassa. Asemalta on hyvät opasteet, ja puolen kilometrin kävely tekee hyvää junamatkan jälkeen.

Heurekan aulassa on lukittavia kaappeja, joihin mahtuvat pitkät takit, vaatteet ja salkut, mutta lentolaukku ei niihin mahdu.

Sen ja isot matkalaukut saa lukittaviin tiloihin erikseen henkilökunnalta pyytämällä.

Hiihtolomaviikolla Heurekassa oli paljon myös venäläisiä perheitä.

- Meillä on mobiiliopastus, mobiililaitteilla toimiva ääni-/tekstiopastus. Se on tarjolla myös venäjän kielellä, Heli Seppälä Heurekan viestinnästä kertoo.

Body Worlds -näyttely on esillä Heurekassa 22. syyskuuta asti.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa