Keskiviikko, 21.11.2018 
Hilma
Matkailu

Koli edellä matkailuvuoteen

  • Hannu Jarva
  • Mauri Ratilainen
Kirsi Koskelo Rääkkylän osastolla. Kirsi Koskelo Rääkkylän osastolla.

Jos viime vuosina Helsingin kansainvälisillä matkamessuilla Koli on ollut vain yksi Pohjois-Karjalan matkailun markkinointikohteista, nyt se on sitä todella näkyvästi. Muut mukana olevat maakunnan matkailuyrittäjät tekevät markkinointityötään niin sanotusti Kolin juurella.
Maakunnan osasto näkyy nyt entistäkin selvemmin Helsingin laajentuneessa messukeskuksessa. Kauppoja ja sopimuksia tehdään kahdessa kerroksessa, ja maakunnan tummanpunainen yleisväri on haalennettu lähes pinkiksi.

Kehutut karjalanpiirakat

Perinteistä puunäyttämöäkään ei sentään ihan ole unohdettu. Rääkkylä matkailuyrittäjineen ja aktiviteetteineen turvaa yhä puisiin kulisseihin. Rääkkylä on ottanut pienen pesäeron Pohjois-Karjalan matkailumarkkinoinnin Karelia Expertin massiivisesta osastosta. Rääkkylällä on ihan oma osastonsa Pohjois-Karjalan Visit Karelia.fi -kokonaisuuden naapurina.
Nyt eivät tuoksu osastolla enää perinteiset karjalanpiirakatkaan, mutta kauaksi ei osastolta tarvitse kävellä, kun tutut pohjoiskarjalaiset piirakkaleipurit myyvät tuttuja tuotteitaan. Ja kehuja tulee.
– Nämä ovat suurenmoisia. Tällaisia ei kaupasta saa, sanoo piirakkaostoksilla käynyt espoolainen Seppo Mäkinen, jonka vaimo on Ilomantsista kotoisin.

Nyt sitä, mitä pitääkin olla

Itä-Suomen yliopiston matkailuliiketoiminnan professori Raija Komppula ei malta olla kehumatta Pohjois-Karjalan osastoa katseenvangitsijaksi, jota täydentää iso screeni. Nyt on menty komeasti oikeaan suuntaan.
Ja osasto pitää sisällään juuri sitä, mitä Komppula kaipaa.   
– Nyt mennään kärki edellä, ja näin pitää mennäkin. Kolille saapuvista matkailijoista hyötyy muukin maakunta. Kolilta on tunnin matka melkein kaikkialle Pohjois-Karjalaan, Raija Komppula toteaa.
Jos kerran Lappia markkinoidaan joulupukilla ja aktiviteeteilla, miksei Pohjois-Karjalaa sitten Kolilla.
– Meillä on kaikkia kokeiltu viimeiset 30 vuotta. Tämän pitäisi toimia, Komppula uskoo.
Ja nyt Kolilla on vielä mitä näyttää. Uusi kulttuuri- ja matkailuhanke Koli Cultura näkyy ja kuuluu messuilla.
– Koli Cultura on toteutuessaan merkittävä kehityssysäys Pohjois-Karjalan matkailulle. Se perustuu kestävään kehitykseen, luonnon huomioonottamiseen ja vastuulliseen rakentamiseen. Nämä vaikuttavat tulevaisuudessa entistä enemmän matkustusvalintoihin, Raija Komppula sanoo.

Silta osastojen välille

Pohjois-Karjalan osastoa vastapäätä on Savon osasto, joka on saanut yhdeksi vetonaulaksi vielä viime vuonna Pohjois-Karjalan messuosastoa edustaneen näyttelijä Ismo Apellin.
– Pitäisikö rakentaa näiden osastojen välille Ohtaansalmen silta, Apell ehdottaa Karelia Expertin myyntijohtaja Jaakko Löppöselle.
- Voitaisiinhan me järjestää vaikka köydenvetokisa, Löppönen vastaa.
Samalla pohjoiskarjalaisten osaston ohi kävelee Kajaanin runoviikon taiteellinen johtaja, näyttelijä Taisto Reimaluoto, joka vietti useita kesiä Pohjois-Karjalassa Karjalan kunnailla -televisiosarjan kuvauksissa. Reimaluodolla on kaiken lisäksi Kontiolahdella ollut ihan nimikkofestivaalinsakin.
- Toivottavasti se toteutuu jatkossakin, näyttelijä sanoo.

Peetu Piiroinen mannekiinina

Näyttelijöitä Pohjois-Karjalan messuosastolla nähdään tänäkin vuonna. Joensuun kaupunginteatterin Sound of Musicista esitetään näytteitä, ja Nurmeksen elokuvajuhlien taiteellinen johtaja, näyttelijä Kai Lehtinen pistäytyy messupäivinä osastolla.
Koli Culturan mannekiineiksi ovat lupautuneet menestyneet lumilautailijaveljekset Petja ja Peetu Piiroinen.
Peetu Piiroinen on parhaillaan Yhdysvalloissa, mutta nuorempi veli Petja oli ajellut messukeskukseen aamulla Tampereelta. Vaikka Petja Piiroinen seisoo vakuuttavasti Koli-tekstin edessä, Kolilla hän ei vielä toistaiseksi ole käynyt kertaakaan.
Se ei tarkoita, etteikö menestynyt lumilautailija tuntisi Pohjois-Karjalaa.
– Isäni on Värtsilästä kotoisin. Meillä on siellä mökki ja vuosittaiset sukujuhlat.
Koli Culturan koordinaattori Ari Uusikangas myhäilee tyytyväisenä. Nyt on Culturalla nostetta. Kehuja tulee joka suunnalta. Koli Cultura on hallitsevana teemana koko osastolla.
– Emme me halua tätä osastoa ja maakunnan matkailua täällä dominoida. Yhteiseen hiileen me täällä puhallamme, Ari Uusikangas vakuuttaa.

Venäläisiä oli paljon

Ilomantsilaisen hotelli Pääskynpesän johtaja Jaakko Hirvonen oli paikalla paitsi hotellinsa  myös Ilomantsin matkailuyhdistyksen edustajana.
– Ilomantsista löytyy paljon kulttuuritarjontaa: on sotahistoriaa, museoita ja runonlausuntaa. Kulttuuritarjonta on rikasta, ei meidän sitä tarvitse keksiä. Se onkin suurempi ongelma, miten se saadaan asiakkaiden tietoisuuteen.
Huhmarissa Polvijärvellä vuodenvaihde oli ennätyksellinen.
– Venäläisiä oli todella paljon, iloitsee vuosittainen messuillakävijä, Huhmarin myyntipäällikkö Pirjo Kauhanen-Kuikka.
Kesälahtelaisen Ruokkeen lomakylän yrittäjä Mika Laukkanen on niin ikään tyytyväinen venäläisten matkailijoiden jatkuvaan kasvuun.
– Meillä suurin osa asiakkaista on nykyisin venäläisiä, Mika Laukkanen toteaa.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa